Stagiunea s-a deschis! Anul centenarului, pe scenele din țară și de peste hotare. UNDE MERGEM

Stagiunea s-a deschis! Anul centenarului, pe scenele din țară și de peste hotare. UNDE MERGEM

Teatrele bucureștene, dar și institutele române de peste hotare organizează spectacole și dezbateri pe tema împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Pe lângă acestea, repertoriul stagiunii proaspăt deschise cuprinde piese de senzație

La TNB, primul mare eveniment din ciclul „anul Centenarului Marii Uniri” va fi întâlnirea cu Mihai Șora, inegalabilul filosof centenar, la Conferințele Teatrului Național. Duminică, la Sala Studio, de la ora 11.00, el va dialoga cu Ion Caramitru, directorul teatrului gazdă. Dincolo de aceasta, repertoriul TNB include, în 2018, depotrivă, piese clasice și scenarii noi.

Astăzi, de la 19.00, în Sala Atelier a TNB, se joacă „Tectonica sentimentelor”, o dramă romantică finalizată de Eric Emmanuel Schmitt în 2008. În regia Ștefaniei Cenean, piesa ne dezvăluie un joc al orgoliilor, în care un bărbat devine miza pentru care patru femei au hotărât să lupte cu toate armele.

Mâine, de la ora 20.00, în Sala Pictura, se joacă „Memoria apei”, de Shelagh Stephenson, o poveste a trei surori care se întorc, după mult timp, acasă, ca să-și conducă mama pe ultimul drum.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sâmbătă, în Sala Mare, de la ora 19.00, se joacă „Livada de vișini” a lui A.P. Cehov. Atenție, însă, în regia inovatoare a lui David Doiashvili, piesa nu este recomandată celor cu vârsta sub 16 ani sau persoanelor cu fotosensibilitate, din cauza efectelor stroboscopice și de lumină!

Drame la Teatrul Evreiesc

La Teatrul Evreiesc de Stat, astăzi, de la ora 19.00, se joacă „Azilul amanților”, de John Chapman & Dave Freeman, în regia lui Dan Tudor. Este o comedie turbulentă despre o femeie cu doi amanţi căsătoriţi şi aiuritoarele tribulații ale acestui triunghi amoros ilicit. Mâine, de la ora 19.00, puteți vedea piesa „Motke Hoțul”, semnată de Shalom Ash (1880-1957), celebrul romancier, dramaturg și eseist polonezo-american care a scris în limba idiș. Piesa, care are titrare în limba română și este regizată de Andrei Munteanu, spune povestea unui personaj controversat, plin de contradicții interioare, dornic de parvenire, crud și pasional – Motke, care trăiește într- o lume populată de hoți, prostituate și proxeneți, din care ar vrea să se rupă. Trecutul, însă, se întoarce împotriva sa.

Poezia lui Eminescu, la Bruxelles

Actorul Emil Boroghină, director al Festivalului Internațional Shakespeare și președinte al Fundației „William Shakespeare”, va interpreta, joi, 18 ianuarie, spectacolul de poezie „Treptele Unirii” la Reședința Ambasadorului României de la Bruxelles, Belgia. Evenimentul este organizat de ICR Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei pentru celebrarea Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie) și a Unirii Principatelor Române (24 ianuarie).