Stagiul de cotizare. Informații importante de la Casa de Pensii

Stagiul de cotizare. Informații importante de la Casa de Pensii Pensii. Sursa foto: INQUAM

CNPP a făcut noi precizări legate de noua lege a pensiilor. Aceasta aduce o serie de schimbări importante pentru seniorii din România. Pe lista noutăților se află și detaliile legate de cumulul pensiei cu alte venituri și ce se întâmplă cu stagiul de cotizare realizat în regim de cumul. 

Noi precizări legate de pensii. Cine le poate cumula cu alte venituri

Cumulul pensiei cu alte venituri se numără printre aspectele controversate legate de noua lege. În acest sens, Casa Națională a venit cu noi precizări importante pentru beneficiari.

Concret, cei care realizează venituri din activități pentru care se datorează contribuţii de asigurări sociale, le vor putea cumula cu pensia.

De asemenea, vizați vor fi și pensionarii care încasează venituri din activități realizate „în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, indiferent de nivelul veniturilor”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noutăți pentru persoanele cu invaliditate

De asemenea, Legea 360/2023 include o noutate pentru pensionarii de invaliditate. Astfel, indiferent de gradul de invaliditate, aceștia vor putea cumula pensia cu alte venituri.

În schimb, noua regulă nu va fi valabilă pentru soț supravieţuitor beneficiar al unei pensii de urmaş, „care realizează venituri lunare mai mari decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată”.

Pensii

Pensii. Sursa foto: INQUAM

Totodată, seniorii care au ieșit la pensie anticipat nu vor putea cumula pensia cu alte venituri realizate.

Pensii mărite. Alte cazuri în care acestea nu vor putea fi cumulate cu alte venituri lunare

Conform CNPP, pensiile nu vor putea fi cumulate cu alte venituri în baza unui contract individual de muncă sau a unui raport de serviciu.

„Ca persoană care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care este numită în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrul cooperator dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale cărui drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile legii, cu cele ale persoanelor susmenționate”, arată reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice.

Pentru valorificarea stagiului de cotizare realizat după depunerea dosarului, beneficiarii pentru limita de vârstă pot cere recalcularea și adăugarea acestuia. Potrivit CNPP, procedura poate fi solicitată o singură dată într-un an calendaristic.

„Stagiul de cotizare realizat în regim de cumul nu intră în calculul punctelor de stabilitate”, se arată în anunțul făcut de Casa Națională de Pensii.

Revista presei