Pensia anticipată. Noul model de calcul. Cine poate beneficia

Pensia anticipată. Noul model de calcul. Cine poate beneficia Sursa foto: arhivă

Începând cu 1 septembrie 2024, noua lege a pensiilor a eliminat conceptul referitor la pensia anticipată parțială, care era prezent în vechea legislație. Acest lucru ridică întrebări pentru mulți despre condițiile în care poate fi accesat acest tip de pensie conform noilor reglementări și despre modul de calcul al cuantumului veniturilor în baza noului model.

În acest context, reprezentanții Caselor Județene de Pensii au venit cu explicații și au oferit și câteva exemple de calcule.

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru pensia anticipată

Mariana Nicoleta Sălciuan, director executiv al Casei Județene de Pensii Cluj, a precizat vineri că pensia anticipată poate fi obținută cu până la cinci ani înainte de vârsta standard de pensionare, de către persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare, conform Anexei nr. 5, dar și de cei care au depășit acest stagiu cu până la cinci ani.

De asemenea, a prezentat câteva exemple de calcul pentru pensia anticipată, care detaliază vârstele standard de pensionare, stagiile complete și minime de cotizare contributivă, prevăzute în Legea nr. 360/2023 referitoare la sistemul public de pensii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, pentru o femeie născută în octombrie 1966, vârsta standard de pensionare, conform Anexei nr. 5 din lege, este de 62 de ani și 11 luni.

Stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în aceeași anexă este de 34 de ani și zece luni, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

Prin urmare, această persoană poate solicita pensia anticipată în luna septembrie 2024, la vârsta de 57 de ani și 11 luni, cu condiția să fi realizat stagiul complet de cotizare de 34 de ani și 11 luni.

În schimb, pentru un bărbat născut în septembrie 1960, vârsta standard de pensionare, conform Anexei nr. 5 din lege, este de 65 de ani.

Stagiul complet de cotizare contributiv specificat în aceeași anexă este de 35 de ani, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

Vârsta de pensionare la români

Pensie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Această persoană poate solicita pensia anticipată în luna septembrie 2024, cu condiția să fi realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani. În cazul în care nu îndeplinește această cerință, nu va avea dreptul la pensia anticipată.

Poți ieși mai repede la pensie dacă ai realizat stagiul contributiv

Mariana Sălciuan a subliniat că, deși o persoană poate îndeplini vârsta necesară conform legii, fără dovada stagiului de cotizare, aceasta nu va avea dreptul la pensia anticipată.

Astfel, pentru a accesa pensia anticipată, este esențial să fie realizat stagiul de cotizare stipulat de lege.

În plus, la determinarea stagiului complet de cotizare contributiv necesar pentru obținerea pensiei anticipate, nu se includ perioadele în care persoana a fost asigurată pe baza unui contract de asigurare încheiat după 1 ianuarie 2018.

În cazul pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi combinată cu alte reduceri prevăzute de această lege sau de alte acte legislative.

De exemplu, dacă o persoană a lucrat doi ani în grupa I de muncă și beneficiază de o reducere de 1 an la vârsta standard de pensionare, reducerea de cinci ani pentru pensia anticipată nu poate fi combinată cu cea de un an pentru grupa de muncă.

În același mod, în cazul unei femei care a crescut un copil până la vârsta de 16 ani, reducerea de șase luni pentru acest motiv nu se va adăuga la reducerea de cinci ani pentru pensia anticipată.

pensionari

Pensionari. Sursa foto: Pixabay

Cum se stabilește cuantumul pentru pensia anticipată, în funcție de stagiul de cotizare și vârsta standard

Cuantumul pensiei anticipate se calculează prin reducerea sumei pensiei pentru limită de vârstă, ținând cont de stagiul de cotizare efectuat peste cel complet prevăzut în Anexa nr. 5, precum și de numărul de luni cu care a fost scăzută vârsta standard de pensionare.

Inovația în formula de calcul constă în numărul de puncte de stabilitate atribuite pentru anii de contribuție efectuați peste 25 de ani.

La determinarea totalului de puncte se va adăuga un anumit număr de puncte de stabilitate pentru fiecare an realizat dincolo de stagiul de cotizare contributiv de 25 de ani, și anume:

  • 0,50 puncte /an pentru anii din intervalul 26-30 inclusiv;
  • 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35 inclusiv;
  • un punct/an pentru anii din intervalul 36-40-etc, potrivit monitorulcj.ro.