Prezidențialele din SUA se vor ține sub semnul pandemiei Covid-19 și al puternicelor tensiuni dintre cei doi candidați și taberele lor. Luni, Trump are în program cinci mitinguri în patru state diferite, în încercarea de a reduce decalajul față de Biden, dat câștigător în sondaje.
Cu zi înainte de alegeri, Trump a aruncat în luptă toate forțele pentru a răsturna sondajele care sunt în favoarea democratului Biden.
Într-o Americă aflată la limită cu nervii și în contextul de anxietate provocat de pandemia Covid-19, liderul de la Casa Albă, în vârstă de 74 de ani, continuă să prezică un „val republican” în ciuda sondajelor defavorabile.
„Vom câștiga încă patru ani în magnifica noastră Casă Albă!”, a lansat, duminică, Trump care se teme să fie primul președinte care nu va fi reales pentru un al doilea mandat de mai bine de un sfert de secol.
În programul pentru ultima sa zi de campanie: cinci mitinguri în patru state: Carolina de Nord, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin - cu un ultim act în Grand Rapids (Michigan), ca în 2016, unde a intrat în linia dreaptă a campaniei și a lăsat lumea cu gura căscată.
De partea sa, Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, se concentrează în principal pe Pennsylvania, pe care speră să o încline în favoarea sa pentru a deschide în cele din urmă - la a treia sa încercare - ușile Casei Albe.
„Încă două zile ! În două zile, vom pune capăt acestei președinții care ne-a împărțit țara”, a spus el duminică la Philadelphia. „Ultima dată (2016) Trump a câştigat Pennsylvania cu un avans de numai 44.000 de voturi (dintr-un total de peste 6 milioane de voturi). Fiecare vot contează!”, a avertizat liderul democraților.
„Afară cu Fauci!”
La o lună după infectarea sa cu Covid-19 și nenumărate întâlniri de campanie, președintele american nu dă semne de oboseală, dimpotrivă. A traversat țara de peste o săptămână, petrecând, de fapt, foarte puțin timp la Washington.
În cadrul mitingului de duminică seara, la Opa-Locka, Florida, Trump a simțit încă o dată că democrații vorbesc prea mult despre Covid-19, care a ucis peste 230.000 de oameni în Statele Unite.
Și la menționarea numelui imunologului Anthony Fauci, care și-a exprimat rezervele cu privire la strategia guvernamentală anti pandemie, mulțimea a început să scandeze: „Afară cu Fauci, demisia! ”, scrie Ouest-France.
„Lăsați-mă să aștept puțin după alegeri”, a răspuns președintele SUA amuzat, evocând posibila demitere a acestui cercetător foarte respectat în Statele Unite și în întreaga lume.
Întrebat despre speculațiile din mass-media cu privire la posibilitatea ca el să se declare câștigător marți seară dacă rezultatele sunt indecise, Donald Trump a negat categoric. „Nu, nu, sunt informații false”, a spus el când a coborât din Air Force One, în Carolina de Nord.
„De îndată ce alegerile se vor încheia, avocații noștri vor fi gata, a spus Trump, lăsând să se întrevadă posibilitatea unei bătălii juridice lungi.
„Răspunsul meu este că președintele nu va fura aceste alegeri”, a spus Biden.
Potrivit New York Times, Donald Trump intenționează să găzduiască o seară electorală în saloanele Casei Albe și are în vedere să primească până la 400 de invitați.
Joe Biden va vorbi națiunii din orașul său natal, Wilmington, Delaware.
Biden conduce în sondaje, dar...
Un sondaj de opinie publicat duminică de New York Times și Siena College îl pune pe Biden în fața lui Donald Trump în patru state decisive, pe care republicanul le-a câștigat în 2016: Pennsylvania, Arizona, Florida și Wisconsin.
Dar observatorii fac apel la prudență, dând ca exemplu scrutinul din 2016, unde Donald Trump a creat una dintre cele mai mari surprize din istoria politică americană, învingând-o pe Hillary Clinton.
Atmosfera din noaptea alegerilor va depinde în mare măsură de ordinea în care statele cheie vor bascula într-o parte sau alta.
O victorie pentru Joe Biden în Florida, unde rezultatele ar putea fi anunțate în curând, ar putea pune capăt rapid suspansului din noaptea alegerilor. Cei doi candidați septuagenari sunt umăr la umăr în acest mare stat din sud-est.
Particularitate a sistemului american: marii electori și nu votul popular decid rezultatul scrutinului. În 2016, Donald Trump a obținut cu aproape trei milioane de voturi mai puțin decât Hillary Clinton, dar a câștigat o majoritate de 538 de mari electori.
Peste 93 de milioane de americani au votat deja la alegerile prezidențiale, ceea ce anticipează o participare record.
Obama: ”Nu rămâneți acasă, nu la aceste alegeri!”
Fostul președinte Barack Obama, foarte prezent în ultima linie dreaptă a scrutinului, va călători luni la Atlanta, Georgia și Miami, Florida, pentru a sprijini candidatura celui care a fost vicepreședinte timp de opt ani.
De două săptămâni, Obama face un apel ca americanii să nu mai repete „greșelile” din 2016.
„O mulțime de oameni au rămas acasă, au fost leneși și mulțumiți. Nu de data asta ! Nu la aceste alegeri!”, a declarat Obama.
Țara, un butoi cu pulbere
Pe de altă parte, între suspiciuni de fraudă și posibila contestare a rezultatelor alegerilor de către președintele însuși, Statele Unite sunt un butoi cu pulbere gata să explodeze la cea mai mică scânteie.
Populația și experții se tem de o explozie de violență în Statele Unite după anunțul rezultatelor alegerilor prezidențiale.
Dacă Joe Biden este declarat câștigător, Donald Trump nu ar putea accepta rezultatul și va pune sub semnul întrebării transferul puterii.
De câteva luni, cele două tabere au fost aprinse de discursuri marcate de violență și zvonuri de fraudă.
Magazinele din marile orașe sunt baricadate, sub teama de violențe și de jafuri. Potrivit unui sondaj publicat pe USA Today, 75% dintre americani se tem de un asemenea scenariu. O teamă împărtășită de observatori și experți: potențialul violenței este mare și foarte îngrijorător, indiferent de rezultatul scrutinului.
Evenimentele violente pot apărea atât din partea extremei dreaptă, cât și din extrema stângă, deoarece ambele părți sunt înarmate și sub tensiune de câțiva ani și mai ales în ultimele luni.
Anterior, Donald Trump a fost destul de evaziv cu privire la faptul dacă va accepta rezultatele scrutinului din 3 noiembrie. Este pentru prima dată în istoria SUA când un președinte anunță că este posibil ca tranziția puterii să nu fie normală. Niciunul dintre predecesorii săi nu a pus la îndoială această perioadă de tranziție.