Sprijin de urgență pentru fermieri. Se dau subvenții de 305 milioane de lei

Sprijin de urgență pentru fermieri. Se dau subvenții de 305 milioane de lei Sursa foto: Dreamstime.com

Fermierii primesc din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) o subvenție de 2 lei/litru motorină în limita a 153 milioane de litri. Subvenția este acordată agricultorilor din sectorul vegetal care au culturi de porumb orz, rapiță sau floarea soarelui.

Sprijin de urgență pentru fermieri. Se dau subvenții de 305 milioane de lei.

„Am gândit acest sprijin de urgenţă pentru fermierii români din sectorul vegetal, care au avut un an extrem de dificil. Astfel, fermierii vor primi un sprijin financiar pentru 50% din consumul de motorină din anul 2022. Sprijinul se acordă beneficiarilor pentru suprafeţele aferente cererii de plată unică pe suprafaţă depusă în anul 2022 pentru minimum 1 ha cu una sau mai multe dintre culturile de porumb, orz, rapiţă, floarea-soarelui", a declarat ministrul Agriculturii, Florin - Ionuţ Barbu.

Vești bune pentru fermierii din România. 100 de milioane de euro în plus pentru cei afectați de războiul din Ucraina

Sursa foto: Arhiva EVZ

Sprijin de urgență pentru fermieri

Subvenția sau sprijinul unitar excepțional acordat sub formă de grant nu poate depăși 2 lei/litru de motorină. Se aplică pentru o cantitate totală de 152. 458.321,08 litri de motorină. Pot beneficia agricultorii care au culturi de porumb, orz, rapiță sau floarea soarelui. Impactul financiar este de 305 milioane de lei din care 147,11 milioane de lei sunt alocate din FEGA. Restul de 157,79 milioane de lei provin de la bugetul de stat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest sprijin de urgență este acordat agricultorilor indiferent de forma de organizare. De menționat este faptul că pentru a intra în posesia subventiei, fermierii trebuie să fi depus cererea unică de plată în anul 2022.  Suprafață determinată trebuie să fie de minim 1 hectar.

Astfel, agricultorii care sunt eligibili vor depune la centrele teritoriale APIAo cerere-tip prin care solicită acordarea sprijinului de urgență. Important! Cererea tip trebuie depusă la același birou unde s-a depus cererea unică de plată pe suprafață pentru anul 2022. La dosar adăuga o copie a IBAN-ului, doar în cazul în care acesta fost modificat.

Condiții de eligibilitate și documentele necesare

Copiile documentelor de identificare din dosarul cererii de plată unice pe suprafață aferentă anului 2022 sunt valabile și în acest an. Documentele și cererea respectivă se vor depune în cel mult 30 de zile lucrătoare de la data la care Hotărârea de Guvern care instituie noua subvenție intră în vigoare.

Sprijinul este acordat în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) al Comisiei din 30 iunie 2023. Guvernul urmărește compensarea agricultorilor din sectorul vegetal ca urmare a pierderilor economice generate de importurile de semințe oleaginoase și cereale din țara vecină Ucraina. 

Instituția responsabilă pentru implementarea sprijinului de urgență este Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură fie prin birourile teritoriale fie prin agenția centrală. Banii vor ajunge la fermieri în cursul acestui an până la data de 31 decembrie 2023.

Totodată, ministerul Agriculturii a transmis că Programul de rambursare a accizei la  motorina utilizată în agricultură va continua și în acest an. Fermierii au primit subventia de 1,63 lei/litrul de motorină utilizată în agricultură aferentă anului trecut, potrivit agrointel.ro.