Sportiv israelian de origine română: „Securitatea și-a apărat sportivii la Munchen în 1972!”
- Florian Olteanu
- 28 iulie 2024, 19:47
Sportiv israelian de origine română: „Securitatea și-a apărat sportivii la Munchen în 1972!” Atunci au murit trei sportivi de origine română!
Jocurile Olimpice care debutează la Paris, pe 26 iulie 2024 și se continuă inclusiv cu Jocurile Paralimpice până la începutul lunii septembrie 2024 sunt sub semnul unor provocări extreme. România și Israelul sunt legate organic de una din cele mai mari tragedii de la un eveniment sportiv: uciderea unor membri ai delegației Israelului de către Organizația palestiniană „Septembrie Negru”.
Sportiv israelian, născut în România, portdrapel al Israelului a avut o presimțire
Sportiv israelian, Henry (Henri) Herșcovici a văzut lumina zilei la București, la 12 februarie 1927. A avut mereu un ochi ager, fiind nepot de ceasornicar. A iubit sportul, astfel că s-a legitimat la Clubul Sportiv Dinamo, unde a practicat tir de performanță. La 38 de ani, în 1965, emigrează legal în Israel, unde va lucra la o fabrică de ceasuri „Omega”, practicând și tirul sportiv.
7 ani mai târziu, la 45 de ani, sportiv israelian de acum, Henry Herscovici participă la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972, în Germania Federală. În 2014, acum un deceniu, legendarul sportiv dădea un amplu interviu „Gazetei Sporturilor”. A avut mereu un presentiment că teroriștii palestinieni vor acționa la acea olimpiadă. Trecuseră trei decenii de când Hitler pusese la punct macabra și criminala „soluție finală”la Wansee în 1942.
Arabii fuseseră susținuți de Hitler contra evreilor, fiindu-le inoculate atitudini antisemite. Inclusiv Otto Skorzeny, geniul operațiunilor de commando naziste a lucrat pentru palestinieni, pregătindu-l chiar pe Yasser Arafat, liderul OEP.
Sportiv israelian de elită, Herscovici rememorează...
Sportiv israelian de elită. Henry Herscovici a crezut că va fi împușcat la Jocurile Olimpice fiindcă el era portdrapel, A crezut că teroriștii vor lovi la deschiderea jocurilor care a avut loc pe 26 august 1972. Atentatul a avut loc 10 zile mai târziu, pe 5 septembrie 1972. Israelienii erau cazați în apartamentele 1,2, 3 din complex, nu departe de sportivii români.
Șansa lui Herscovici a fost că apartamentul 2 nu a fost vizat de teroriștii care se infiltraseră încă înainte de Olimpiadă, unii lucrând în Satul Olimpic. Herșcovici și colegul său de cameră au fugit spre zona de securitate după ce în apartamentele 1-3 s-au auzit focuri.
Teroriștii au ucis câțiva membri ai delegației și au luat 9 ostateci. Ulterior, cei nouă ostateci israelieni aveau să moară în schimbul de focuri dintre forțele speciale și teroriști la aeroportul NATO unde teroriștii ceruseră avion pentru evacuare. Trei teroriști au fost arestați, dar au fost apoi eliberați pentru că un avion Lufthansa a fost deturnat la Munchen ceva mai târziu în acel an iar eliberarea teroriștilor a fost făcută ca avionul să nu fie prăbușit în aer.
Sportiv israelian: „Serviciile noastre nu ne-au apărat, Securitatea i-a apărat pe sportivii voștri”
Sportiv israelian veteran Henry Herscovici a declarat că la Munchen au murit trei israelieni născuți în România: Kehat Schor (53 de ani, antrenor de tir), Iosef Gutfreund (41 de ani, medic și arbitru de lupte) și Andrei Spitzer (23 de ani, antrenor de scrimă). Henri Herscovici a declarat despre norocul românilor:„Dacă am fi fost păziți de securitatea israeliană, cu siguranță nenorocirea nu s-ar fi întâmplat! România, de exemplu, a fost păzită 24 de ore din 24 de securiști!”
Delegația românească nici nu era departe de locul unde erau cazați israelienii. Personal. o știu de la regretarul antrenor de atletism și profesor universitar emerit, domnul Ion Rinderu. Teroriștii s-au mișcat rapid, atacând la ora 5.30 dimineața. Așadar, putem spune că și poporul român nu doar cel israelian a suferit un atac la Munchen în 1972, pentru că trei dintre morții de atunci erau prin naștere români.
Sportiv israelian olimpic Henri Herscovici s-a stins la 95 de ani, în Israel. După retragerea din activitatea sportivă a continuat să lucreze la fabrica de ceasuri, apoi, după pensionare, chiar și când trecuse de 80 de ani, lucra la ceasornicăria personală, deschisă la Tel Aviv în anii 70. A murit la 12 martie 2022, la Petah Tivka în Israel.
Pe linie de partid și de stat, de Securitate și Apărare Națională, răspunsese demnitarul hunedorean Vasile Patilineț. România și Israel, relații diplomatice excelente în epocă
Ca o paranteză istorică, între 1965 și 1972, secretarul CC al PCR pentru probleme de securitate, apărare națională, justiție și ordine publică era Vasile Patilineț (1923-1986). Deși a fost numit la 24 ianuarie 1972 Ministrul Economiei Forestiere și Materialelor de Construcții, Vasile Patilineț a ocupat calitatea de membru al Consiliului Apărării în perioada 7 aprilie 1969- 13 octombrie 1972.
Vasile Patilineț a fost Președinte al Comisiei pentru Probleme de Apãrare din Marea Adunare Națională din 13 mart. 1969 și până în anul 1975. Să nu uităm că Vasile Patilineț a răspuns în 1973, de vizita Șahului Iranului la Suceava iar în 1967, România a fost singurul stat din Blocul de Est care nu a rupt relațiile diplomatice cu Israelul în 1967, în timpul Războiului de 6 zile (5-10 iunie 1967).
În 1972, Premierul Israelului Golda Meir a fost primul premier israelian care a vizitat un stat socialist, România, la invitația lui Ion Gheorghe Maurer. Din 1969, România și Israelul ridicaseră relațiile diplomatice la rang de ambasadă.
Asta se întâmpla în condițiile în care relațiile dintre Ceaușescu și liderul OEP Yasser Arafat erau excelente. La 25 mai 1981, Yasser Arafat vine la București și discută cu studenții palestinieni iar Arafat spusese la acea întâlnire că OEP își datora succesul ca organizație militantă tocmai succesului unei alianțe cu Siria socialistă, îndreptată în 1967, contra Israelului, conform unui document publicat de Evenimentul Istoric.
Este delegația olimpică a Israelului în pericol?
Israelul participă și în acest an cu o delegație numeroasă de 90 sportivi. Românii au 107 sportivi. Probabil, iar asta este o constantă a istoriei organizării satelor olimpice, delegația românească va sta tot în apropierea celei israeliene. În anul 2024, pe data de 6 august, se va împlini un secol de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lausanne din 24 iulie 1923. Trataul alături de declarația Balfour din 2 noiembrie 1917 a fost considerat act fondatoar care a favorizat apariția mai târziu, în 1948 a Statului Israel.
Așadar, o premisă periculoasă ar putea fi în jurul datei de 6 august 2024. Este cu 6 zile înaintea închiderii Jocurilor Olimpice de la Paris, cum fusese data de 5 septembrie pentru Jocurile de la Munchen din 1972.
Franța „suprasaturată” de antisemitism!
În octombrie 2023, la fix 50 de ani de la Războiul de Yom Kippur, Hamas a atacat localități israeliene, ceea ce a dus la crime monstruoase și la o replică dură a Israelului. Teroriștii au folosit sisteme clasice, nimic nu a fost electronic în comunicare sau lansare a atacului. Asta pentru că francezii se laudă că monitorizează totul electronic și că sunt cele mai sigure Jocuri Olimpice din istorie.
O zonă industrială pustiită încă de prin 1982, de la Saint Dennis a fost aleasă drept locație pentru Satul Olimpic. Este o locație accesibilă de pe Sena, ceea ce face din acțiunile de securitate și pază a obiectivului, unele dintre cele mai dificile. Franța este dominată de un val de antisemitism din trei surse: musulmanii, extrema dreaptă chiar și extrema stângă. Asta, dacă este să ne luăm după recentele declarații ale unui Deputat de Seine-Saint Dennis care militează deschis pentru „eliberarea Palestinei”. Cimitire și clădiri evreiești sunt vandalizate prin pictarea „stelei lui David”, pe care naziștii au impus-o ca semn discriminatoriu pentru evreii din Europa.
Epilog...
Personal, mi-e greu să fiu sigur 100% în fața asigurărilor date de francezi. S-a văzut cum s-au comportat marocanii la meciul Argentina-Maroc. S-a văzut cum a fost fluierat imnul israelian la meciul Israel-Mali și câte tricouri cu litere care purtate de oameni stând unul lângă altul compuneau lozinca „Free Palestine”.
Cine i-a verificat pe spectatorii din tribune dacă la meciul Argentina-Maroc a fost măcel în tribune? S-a descoperit o acțiune a unui sabotor rus care viza destabilizarea Jocurilor Olimpice, dar s-a vorbit de un sabotaj prin complot cu o putere străină, nu de o acțiune teroristă.
Mâine, încep Jocurile Olimpice de la Paris iar incertitudinile persistă. Antisemitismul este în cea mai ridicată cotă în Europa de la Munchen 1972 încoace, adică de acum 52 de ani.