Spital blocat de subfinanțare. Unicul spital de boli infecțioase din vestul țării, pe cale să fie închis | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

Spital blocat de subfinanțare. Unicul spital de boli infecțioase din vestul țării, pe cale să fie închis | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

E abia jumătatea anului, dar la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara nu mai sunt bani pentru medicamente, utilități sau plata salariilor. Totul dintr-o greșeală din vârful pixului: bugetul se subestimează. În plus, e posibil să nu recupereze banii deloc

De la 1 iulie, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara e la un pas să se închidă: nu mai poate plăti personalul angajat, dar nici hrana, facturile la utilități, medicamentele, dezinfectanții sau acțiunea simplă de ridicare a gunoiului.

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiș are o datorie de 5,9 milioane de lei către spital: 1,5 milioane de lei din 2013; 1,3 milioane de lei din 2014; 2,3 milioane de lei din 2015, 1,2 milioane de lei din acest an.

Este vorba de plata serviciilor medicale pentru pacienții externați, dar nicio șansă să dea banii prea curând.

Vinovați că au tratat mai mulți pacienți

„CJAS Timiș plătește în funcție de estimările făcute de noi în contractul încheiat anul trecut în iunie. Direferența e că, deși noi am mers pe estimări maximale, am avut mai mulți pacienți, pentru care nu am fost plătiți”, explică dr. Voica Lăzureanu, managerul spitalului. „Contractul Cadru permite, în situații justificate, rectificări trimestriale. Acestea trebuie cerute la CNAS de reprezentanții lor în teritoriu, respectiv CJAS Timiș”, a mai arătat managerul. Adică, abia peste vreo două luni poate văd vreun leu pentru servicii.

În situația dată, Spitalul a fost dat în judecată de furnizorii de medicamente, iar de săptămâna aceasta, oricând, restul pot decide să nu mai aprovizioneze „pe datorie” unitatea care are deja datorii de peste 2,5 milioane de lei. Dacă se oprește activitatea medicală, sute de pacienți contagioși ar trebui trimiși acasă.

„În martie - aprilie am venit la serviciu cu serul fiziologic în geantă. Nu este normal”, spune Monica Pop Demian – liderul de sindicat.

Amăgiți cu „medierea”

De parcă n-ar conta că e vorba de viața a mii de oameni din Banat, CJAS Timiș a anunțat că „nesemnarea de către comitetul director a actului adițional de prelungire pentru luna iulie conduce implicit la neplata serviciilor medicale efectuate începând cu 1 iulie. Este singurul spital din județ care nu a semnat actul adițional de furnizare de servicii medicale pentru luna iulie”. Conform legii, în astfel de cazuri e imperativă întrunirea comisiei de mediere care, „în termen de maxim 10 zile, soluționează divergențele”. „Am refuzat semnarea actului adițional pe luna iulie, datorită faptului că pe luna iunie avem bani doar pentru salariile angajaților, fără asigurarea tichetelor de masă, și fără bani pentru tot ce înseamnă furnizori – utilități, hrană, reactivi, ambulanță. Salariile brute sunt de aproximativ 1,2 milioane de lei, plus tichetele de masă, care fac parte tot din salarii. În total, cheltuielile de personal sunt în valoare de peste 1,5 milioane de lei, iar valoarea contractului propus de CJAS este de puțin peste 1,2 milioane de lei. Nu ne acoperă cheltuielile de personal, dar nu mai avem de unde să plătim absolut nimic pentru a duce la îndeplinire actul medical, așa cum ne obligă legea”, spune dr. Voica Lăzureanu.