Spionul care îi face zile fripte Angelei Merkel

Spionul care îi face zile fripte Angelei Merkel

Stupoare la Berlin: autoritățile germane au anunțat că a fost deschisă o anchetă față de prezența unui posibil spion egiptean care ar fi lucrat în serviciul de presă al cancelarei Angela Merkel.

Bărbatul „este suspectat că a lucrat timp de ani de zile pentru un serviciu egiptean de informații”, arată un raport al Serviciului german de Informații Interne, precizând că ancheta, deschisă în decembrie 2019, „continuă” și azi.

Raportul serviciului german nu oferă informații privind identitatea sau poziția sa de-a lungul anilor, vorbind doar despre „măsurile” luate împotriva sa.

Potrivit cotianului german Bild, bărbatul ar fi un funcționar public german „de rang intermediar”, la un nivel mai înalt decât debutanții, dar nefăcând parte din primele eșaloane ale ierarhiei.

Presupusul spion lucra la serviciul Vizite al centrului de presă federal german, Bundespresseamt, un serviciu însărcinat mai ales cu comunicațiile privind activitățile cancelarei și ocupându-se cu primirea vizitatorilor.

În consecință, afacerea este foarte jenantă pentru Angela Merkel, cu atât mai mult cu cât, prin intermediul poziției sale, presupusul spion s-ar fi ocupat și cu supravegherea ziariștilor egipteni.

Potrivit raportului Serviciului de informații german, atât serviciul de informații externe egiptean (GIS), cât și serviciul de informații interne egiptean (NSS) sunt active pe teritoriul Germaniei.

Obiectivul lor este de a colecta informații privindu-i pe opozanții regimului președintelui Abdel Fattah Al-Sisi, care trăiesc în Germania, și mai ales simpatizanții mișcării islamiste Frăția Musulmană, interzise în Egipt din 2013.

Serviciile egiptene se interesează și în legătură cu membrii comunității creștine copte și încearcă să recruteze cetățeni germani ca spioni.

„Ele profită de deplasările pe care le efectuează aceste persoane la reprezentanțele diplomatice egiptene din Germania sau de călătoriile pe care le întreprind” în țara lor de origine, mai arată raportul.

Cu excepția unei scurte perioade, în care a avut loc mișcarea islamistă care l-a alungat de la putere pe președintele Hosni Mubarak, în ianuarie – februarie 2011, în cadrul Primăverii Arabe, Egiptul este condus din 1952 de către militari.

Actualul președinte, Al-Sisi, a venit la putere în 2013, destituindu-l pe Mohamed Morsi, ales cu largul concurs al Frăției Musulmane, și este adeptul unei guvernări laice, opunându-se oricăror imixtiuni religioase în conducerea statului.