Spionul care a provocat o luptă feroce CIA-KGB după Revoluție. O idilă a dus la epurarea serviciilor secrete române

Spionul care a provocat o luptă feroce CIA-KGB după Revoluție. O idilă a dus la epurarea serviciilor secrete române

La ceva timp după 1989, o confruntare dramatică între CIA și KGB s-a desfășurat chiar pe teritoriul României. În ediția de vineri a emisiunii EVZ Play, transmisă pe EvzPlay, Alecu Racoviceanu și istoricul Florian Banu au dezbătut un subiect palpitant, apărut în cel mai recent număr al revistei Evenimentul Istoric. Efectele unei drame romantice trăite de spionul american Harold James Nicholson s-au întins până în zona serviciilor noastre secrete.

În articolul său din ultimul număr al revistei, istoricul Florian Banu are o perspectivă interesantă asupra unei istorii incitante cu spioni: disconfortul sentimental al spionului american Harold James Nicholson a forțat cumva o epurare a serviciilor secrete din România conduse de Ioan Talpeș, odată cu câștigarea alegerilor de către Emil Constatinescu, în 1996.

"Războiul inteligențelor, războiul nevăzut se desfășoară permanent. După ce s-a încheiat Războiul Rece, goana după informații a continuat. Povestea de spionaj a lui Nicholson, primul șef al antenei CIA de la București de după Revoluție, este un transfer de informații secrete", a explicat invitatul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spionul, pretext pentru teoria calului troian a lui Pacepa

Șeful stației CIA a fost numit la București la începutul lui 1990, pe valul unor schimbări radicale a paradigmei serviciilor secrete americane în estul Europei. Nicholson a avut misiune în România timp de doi ani, o perioadă tulbure, marcată de căderea pactului de la Varșovia și de mineriade.

Într-un final americanul a fost racolat ca agent KGB, însă rămâne neclar dacă a fost recrutat de ruși la București sau ulterior încheierii misiunii sale. Dezinformările legate de Nicholson au apărut mai târziu, în 1997 intentându-i-se un prim proces pentru spionaj. Inclusiv faimosul defector Ioan Mihai Pacepa a avut un rol în propagarea ipotezei că Nicholson a lucrat pentru ruși la București, pe fondul teoriei sale că România este un cal troian pentru Rusia.