Spionii ruși au păcălit populația din SUA timp de mai multe decenii

Spionii ruși au păcălit populația din SUA timp de mai multe decenii Sursa: Arhiva EVZ

Ideea spionilor ruși sub acoperire a fost o sursă a multor intrigi și speculații încă de la apogeul Războiului Rece, inspirând nenumărate lucrări de ficțiune și continuând să menținem un loc proeminent în înțelegerea noastră despre spionaj.

Dar, în timp ce programe TV se jucau cu ideea că spionii străini sunt ascunși la vedere în inima suburbiilor, în realitate, exact același lucru se desfășura chiar sub nasul oamenilor. Dosarele FBI recent declasificate au dezvăluit acum existența unei rețele vaste de spioni ruși sub acoperire, activi în SUA în anii 1990 și 2000, care au fost instruiți de Kremlin să se căsătorească, să obțină locuri de muncă, în timp ce trimiteau informații acasă.

Informații oferite rușilor

Investigația rezultată, numită „Operațiunea fantome”, a fost probabil cea mai mare investigație de contrainformații a FBI din istorie”, spune Alan Kohler, director adjunct al Diviziei de contrainformații a FBI. Identificând 10 agenți cheie din circuitul de spionaj sub acoperire, oficialii FBI și-au petrecut mai mult de un deceniu urmărind casele spionilor până când le-au spart rețeaua secretă de comunicații.

"Au mers la școală cu americani. Au mers la petrecerile din 4 iulie cu vecinii lor", spune Kohler. „Și niciodată nimeni nu a bănuit că ar fi fost spioni ruși”. Doi astfel de agenți au fost cuplul Richard și Cynthia Murphy, care s-au mutat în SUA în anii 90, după ani de pregătire de specialitate la o școală de spioni rusă cunoscută sub numele de „Institutul” și și-au petrecut aproape 20 de ani spionând oficiali americani de rang înalt în Rusia, ajungând chiar până la a avea doi copii împreună pentru a-și menține acoperirea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit documentelor judecătorești, Richard și Cynthia – pe nume reale Vladimir și Lidia Guriev – s-au mutat în SUA cu nimic altceva decât un set de certificate de naștere false și au fost forțați să-și construiască noua viață de la zero. Richard a primit inițial un loc de muncă ca și consultant informatic, înainte de a deveni un „tată cu normă întreagă”, în timp ce Cynthia a fost însărcinată să colecteze informații despre Universitatea Columbia în timp ce studia acolo.

O viață de film

După absolvire, Cynthia a lucrat pentru firma de contabilitate din Manhattan Morea Financial Services, unde a câștigat un salariu de șase cifre. Ea a supravegheat, de asemenea, finanțele capitalistului și filantropului de risc Alan Patricof, un strângător de fonduri de top pentru Bill și Hillary Clinton. Dar în 2010, FBI i-a arestat.

„Copiii lor habar n-au”, a spus fostul director CIA Leon Panetta. „A ține copiii departe de  ceea ce fac este o modalitate de a te asigura că le păstrezi identitatea cât mai sigură posibil.” După arestarea lor, Richard și Cynthia au fost extrădați de SUA împreună cu mai mulți spioni în schimbul agentului dublu Serghei Skripal și alți trei cetățeni ruși care fuseseră închiși, trei dintre ei pentru spionaj. Copiii lui Richard și Cynthia s-au reunit în cele din urmă cu părinții lor în Rusia, dar sunt liberi să se întoarcă și să locuiască în America dacă doresc, potrivit Uniland News.