Evenimentul Zilei > International > Senatul SUA aprobă cu un vot covârșitor ajutor de 40 de miliarde de dolari Ucrainei! Kiev: „Ne îndreptăm către victorie”
Senatul SUA aprobă cu un vot covârșitor ajutor de 40 de miliarde de dolari Ucrainei! Kiev: „Ne îndreptăm către victorie”

Senatul SUA aprobă cu un vot covârșitor ajutor de 40 de miliarde de dolari Ucrainei! Kiev: „Ne îndreptăm către victorie”

Senatul SUA a votat cu 86 la 11 un pachet sub formă de ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Proiectul include cheltuieli uriașe pentru asistență militară și de securitate, împreună cu finanțare pentru nevoile economice și umanitare tot mai mari. Această ultimă sumă se adaugă celor 13,6 miliarde de dolari în asistență de urgență pentru Ucraina, pe care Congresul american a aprobat-o în martie, aducând totalul ajutorului acordat de SUA pentru Ucraina la un istoric de 53 de miliarde de dolari de la începutul războiului.

Senatul SUA a aprobat cu un vot covârșitor, joi, un nou ajutor în valoare de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar proiectul a fost transmis Casei Albe pentru a fi promulgat de președintele american Joe Biden, în condițiile în care Washingtonul accelerează eforturile pentru a menține fluxul de asistență militară către Kiev.

SUA a atins pragul istoric de 53 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Senatul a adoptat ajutorul de urgență cu un vot de 86 la 11, iar acesta cuprinde asistență militară, economică și umanitară deopotrivă, fiind vorba despre cel mai mare pachet de ajutor transmis de SUA către Ucraina până la acest moment. Toate cele 11 voturi „împotrivă” au venit din rândurile republicanilor.

Războiul ilegal al lui Putin în Ucraina subliniază importanța ca democrațiile din întreaga lume să rămână împreună pentru a lupta împotriva autoritarilor care încalcă dreptul internațional și comit crime de război,  a declarat senatorl Mark Warner

Votul de astăzi este un alt semnal puternic că Statele Unite sunt angajate față de acest principiu și vom continua să lucrăm pentru a ne asigura că rămânem un aliat foarte puternic al Ucrainei, au declarat senatorul Tim Kaine.

Larga susținere bipartizană de care s-a bucurat proiectul a reliefat dorința legiuitorilor americani de a sprijini efortul de război pe care îl depune Ucraina, fără a angaja trupe SUA în conflict.

Acesta este un pachet mare și va satisface marile nevoi ale poporului ucrainean, care se luptă pentru supraviețuirea sa”, a declarat Chuck Schumer, liderul majorității democrate din Senatul SUA.

Joe Biden a salutat votul din Senatul SUA

Se așteaptă ca președintele Joe Biden să semneze rapid proiectul de lege, deoarece administrația a avertizat anterior că finanțarea Ucrainei se va epuiza până pe 19 mai. Liderii republicani și democrați din Senat au sperat să aprobe rapid pachetul după ce a trecut de Cameră săptămâna trecută, doar pentru ca senatorul Rand Paul a vrut să blocheze procesul. Dar, în cele din urmă, Congresul a dat rezultate, alocând și mai mult ajutor decât cei 33 de miliarde de dolari pe care Biden i-a cerut inițial.

Președintele Statelor Unite a explicat că adoptarea proiectului oferă garanția că nu vor exista blocaje în finanțarea americană pentru Ucraina.

Aplaud Congresul pentru că a transmis lumii un mesaj bipartizan clar că poporul Statelor Unite este alături de bravul popor al Ucrainei în timp ce își apără democrația și libertatea, a spus președintele american, care a precizat totodată că în cursul zilei de joi va anunța un nou pachet de asistență în securitate.

Reacția Kievului: „Ne îndreptăm către victorie strategic”

Un consilier prezidențial ucrainean de top a mulțumit Senatului american și a spus că banii vor contribui la victoria împotriva Rusiei. „Ne îndreptăm către victorie strategic și cu încredere”, a spus Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Trebuie subliniat că rezistența Ucrainei – ajutată de tranșe de arme din Occident – a dejucat obiectivele inițiale de război ale Rusiei, forțându-i să-și recalibreze și să-și concentreze campania în estul și sudul Ucrainei, scrie vox.com.