Evenimentul Zilei > International > Adolescentul din Buffalo care a împușcat 10 persoane nu era în atenția FBI. Își amenințase colegii în trecut. Ce a găsit poliția la percheziție
Adolescentul din Buffalo care a împușcat 10 persoane nu era în atenția FBI. Își amenințase colegii în trecut. Ce a găsit poliția la percheziție

Adolescentul din Buffalo care a împușcat 10 persoane nu era în atenția FBI. Își amenințase colegii în trecut. Ce a găsit poliția la percheziție

Adolescentul care a împușcat 10 persoane într-un market din Buffalo, New York, nu se afla sub supravegherea FBI. Aceasta, deși anul trecut a amenințat că va comite un atac armat într-o școală. Atacatorul, în vârstă de 18 ani, a declarat polițiștilor, imediat după arestare, că a vizat comunitatea de culoare. Ofițerii care l-au ascultat au afirmat că declarația acestuia a fost „clară și plină de ură”.

Adolescentul suspectat de uciderea a 10 persoane într-un supermarket din Buffalo, New York, a recunoscut că viza comunitatea de culoare atunci când a comis masacrul, au confirmat autoritățile. Potrivit acestora, , în vârstă de 18 ani, a făcut mai multe declarații „clare și pline de ură”, după ce a fost arestat, a confirmat un oficial pentru CNN.

Poliția a declarat că Payton Gendron, care purta echipament militar și transmitea în direct cu o cameră montată pe cască, a împușcat 11 persoane de culoare și două persoane albe. Ulterior el s-a predat autorităților, după atac.

Pe de altă parte, anchetatorii au descoperit, la percheziția pe care au făcut-o la domiciliul acestuia, mai multe dovezi că Gendron „studiase” crimele și îatacurile anterioare motivate de ură. El s-a documentat înainte de a comite propriul atac.

„Dovezile pe care le-am descoperit până acum ne fac să credem, fără greșeală, că aceasta este o crimă rasistă. Va fi investigate ca o crimă motivată de ură. (…) Este vorba de cineva care are ură în suflet și în minte”, a declarat comisarul poliției din Buffalo, Joseph Gramaglia.

Payton Gendron, din Conklin, New York, a pledat nevinovat de crimă cu premeditare după atacul de sâmbătă. El a fost reținut fără cauțiune și riscă închisoare pe viață. Poliția crede, însă, că tânărul a planificat atacul timp de mai multe luni de zile înainte de a conduce trei ore până la Buffalo. Presupusul ucigaș, care urmează să revină în fața instanței joi, este în prezent sub supraveghere într-o celulă, separate de ceilalți deținuți.

sursa foto. Twitter

În trecut și-a amenințat colegii

Autoritățile au confirmat că Gendron nu era în atenția forțelor de ordine, deși a amenințat cu un atac armat, într-o școală, anul trecut. Adolescentul a fost supus unei evaluări de sănătate mintală în vara trecută, după ce a făcut amenințările respective. Poliția a fost chemată la liceul său, din Conklin, New York, în apropiere de granița cu Pennsylvania, pe 8 iunie 2021. Conducerea școlii a alertat autoritățile după ce tânărul a făcut o declarație amenințătoare, după cum au dezvăluit autoritățile în timpul unei conferințe de presă duminică.

„Poliția de stat a răspuns. Au făcut o anchetă. L-au interogat pe subiect. Și au considerat la momentul respectiv că era oportun ca acel individ să fie adus pentru o evaluare a sănătății mintale”, a explicat Gramaglia.

Amenințarea nu a fost considerată rasistă și nu a fost îndreptată împotriva unei persoane sau a unui loc anume. Cu toate acestea, o sursă neidentificată din cadrul forțelor de ordine a declarat pentru The Associated Press că Gendron, pe atunci în vârstă de 17 ani, a amenințat că va trage în Liceul Susquehanna din Pennsylvania.

Adolescentul a petrecut o zi și jumătate în spital, pentru evaluare, iar apoi a fost externat. Din acel moment, a precizat Gramaglia, el nu a mai avut nici o problemă cu forțele de ordine.

Aceste declarații nu l-au mulțumit pe guvernatorul statului New York, Kathy Hochul, care a anunțat o anchetă. Investigația urmează să stabilească ce trebuiau să facă autoritățile pentru ca Gendron să fie oprit înainte de a comite atacul. Cu atât mai mult cu cât acesta și-a anunțat intențiile online și ar fi trebuit să se afle în vizorul autorităților, după cum relatează dailymail.co.uk.

Sursa foto. Twitter

Un adept al supremației albilor

Poliția a precizat duminică că studiază un manifest de 180 de pagini pe care Gendron l-ar fi postat înainte de atac. Documentul includea un plan de a se deplasa cu mașina la mai multe comitate distanță pentru a efectua împușcăturile. Gendron s-a identificat drept un adept al supremației albilor în manifest, explicându-și temerile că albii vor fi înlocuiți de alte rase.

El a condus până la Buffalo, timp de câteva ore pentru a declanșa acest atac pe care l-a transmis în timp real pe platforma de socializare Twitch. El a deschis focul în magazinul alimentar Tops folosind o armă pe care a cumpărat-o legal, dar pe care a modificat-o cu un încărcător de mare capacitate.

O investigație preliminară a descoperit că a vizitat în mod repetat site-uri web care promovează ideologii de supremație albă și teorii ale conspirației bazate pe rasă. Acesta a cercetat atacurile din 2019 de la moscheea din Christchurch, Noua Zeelandă, dar și pe bărbatul care a ucis zeci de persoane într-o tabără de vară din Norvegia în 2011, a declarat un oficial.

Anchetatorii cred că Gendron a cercetat în mod special datele demografice ale populației din jurul marketului în care a declanșat atacul și a căutat comunități cu un număr mare de locuitori de culoare.

Sursa foto: EPA/YURI GRIPAS / POOL

Joe Biden merge marți la Buffalo

Președintele Joe Biden se va deplasa marți, 17 mai, la Buffalo pentru a se întâlni cu familiile victimelor, a confirmat Casa Albă pentru CNN. Președintele a transmis condoleanțe și a declarat că primește periodic actualizări de la echipa sa cu privire la evoluția anchetei.

„Încă adunăm faptele, dar deja, Departamentul de Justiție a declarat public că investighează această chestiune ca o crimă motivată de ură, un act de supremație albă și extremism violent motivat de rasă. Pe măsură ce o fac, trebuie să lucrăm cu toții împreună pentru a aborda ura care rămâne o pată pe sufletul Americii. Inimile noastre sunt din nou grele, dar hotărârea noastră nu trebuie să se clatine niciodată”, a spus Biden.