Spionaj și represalii. China blochează 3,3 milioane de măști destinate Canadei

Spionaj și represalii. China blochează 3,3 milioane de măști destinate Canadei

Un important transport de măști de protecție destinate rețelei de sănătate din Quebec a fost blocat în China de mai bine de o săptămână, din cauza controalelor vamale neprevăzute care indică faptul că Beiingul ar fi ordonat represalii împotriva Canadei.

Ajutorul guvernului din Quebec a fost util pentru a demonstra autorităților chineze că transporturile de măști erau într-adevăr destinate rețelei de sănătate din Quebec. Potrivit lui Walfish, acesta este un punct forte.

„China nu ar dori să-și distrugă relațiile cu Quebec și Canada”, a spus Walfish care speră că autoritățile chineze vor debloca, joi, transportul.

Stocul întârziat de 3,3 milioane de măști este prima livrare în cadrul unui transport mai mare, de aproximativ 80 de milioane de măști,  pe care SE Clothing le va importa până în luna decembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dan Walfish spune că încă șase dintre containerele SE Clothing urmează să fie controlate de vameșii chinezi.

Potrivit acestuia, compania sa nu este singura care suferă de aceste noi întârzieri în trimiterea măștilor.

„Este vorba de toate expedierile care se fac către Canada și Statele Unite”, a spus el.

Ministerul canadian al Afacerilor Globale a informat că „ lucrează cu partenerii săi internaționali”.

„Continuăm să monitorizăm restricțiile chineze cu privire la exporturi,  inclusiv inspecția vamală obligatore”, a declarat purtătorul de cuvânt Sylvain Leclerc, fără a face referire la cazul măștilor așteptate de SE Clothing.

Tensiunile dintre Canada și China, în special pe fondul spionajului, s-au acumulat în ultimii ani.

În luna mai 2018, din rațiuni de siguranță națională, Ottawa a blocat cumpărarea de către o societate chineză a companiei canadiene de construcții Aecon, ceea ce a fost calificat de Beijing drept o „intervenție politică”.

În același an, în decembrie, arestarea în Canada a directoarei financiare a gigantului telecom chinez Huawei, la cererea Statelor Unite, a sporit tensiunile.

În ceea ce a fost estimat drept o ripostă din partea Beijingului, autoritățile chineze i-au arestat pe canadienii Michael Kovrig și Michael Spavor, acuzându-i de „spionaj”.

Luna trecută, premierul Canadian Justin Trudeau a refuzat să anuleze procesul de extrădare în Statele Unite a lui Meng Wanzhou, în ciuda presiunilor și amenințărilor Chinei.

Luna aceasta, Canada a suspendat tratatul de extrădare cu Hong Kong și exporturile militare, ca măsură de protest contra legii de securitate națională promovată de puterea centrală chineză în fosta colonie britanică.