America lui Obama, umilită de Rusia! Șvaițerul FBI, penetrat „de voie” de spionii Kremlinului

America lui Obama, umilită de Rusia! Șvaițerul FBI, penetrat „de voie” de spionii Kremlinului

Administrația Obama a cunoscut una dintre cele mai mari umilințe în 2016, din partea Rusiei, din cauza unei breșe majore în contraspionajul FBI.

Expulzările au fost motivate ca represalii la ingerințele Moscovei în alegerile prezidențiale din acel an. Adevăratele motive au fost însă altele. Potrivit unor foști responsabili americani, anumiți diplomați ruși din cei vizați au jucat un rol cheie într-o operațiune de contraspionaj în San Francisco și Washington.

Operațiunea, care a vizat comunicațiile FBI, a afectat „capacitatea biroului federal de a urmări spionii ruși pe pământul american și a constrâns FBI și CIA să taie contactele cu unele din sursele lor din Rusia”.

Americanii au descoperit că rușii și-au îmbunătățit considerabil capacitatea de a descifra anumite comunicații securizate, existând temerea că au pus la punct și alte mijloace de supraveghere a comunicațiilor serviciilor secrete americane, în special piratând calculatoare neconectate la Internet, oferindu-le avantajul să se sustragă supravegherii FBI.

Compromiterea sistemelor FBI a avut loc la puțin timp după decizia luată, în 2010, de Casa Albă de arestare și expulzare a unui grup de agenți ruși sub acoperire.

Câteva luni mai târziu, FBI deschidea o nouă anchetă împotriva unor agenți ruși infiltrați la New York, care încercau să-l recruteze, printre alții, pe omul de afaceri Carter Page cel care ulterior a devenit consilierul pentru politică externă al lui Donald Trump, în campania din 2016.

Hillary, oaia neagră a lui Vladimir

Compromiterea comunicațiilor criptate ale FBI a intervenit în urma a ceea ce mulți sperau să fie „reinițializarea” (lansată în 2009 de Obama) relațiilor americano-ruse, scrie Yahoo News.

Restartul a sfârșit prost: În 2011, Putin s-a lansat pentru un al treilea mandat iar lunile viitoare s-a confruntat cu uriașe manifestații de protest în Rusia, ulterior liderul de la Kremlin acuzând-o public pe Hillary Clinton, la acea vreme secretară de Stat, că a încurajat tulburările.

Ascultați sub nas de ruși

Operațiunea rușilor a depășit simpla urmărire a dispozitivelor de comunicare folosite de echipele de supraveghere ale FBI, lucrând în „posturi de ascultare” secrete în clădirile diplomatice rusești și în alte facilități controlate de Moscova, reușind să înregistreze și să descifreze codurile de comunicații radio ale FBI.

„Totul în cadrul unei campanii rusești prelungită care a vizat comunicațiile secrete ale guvernului american în țară”. Trei birouri ale guvernului rus din Maryland și New York au jucat un rol special în aceste operațiuni de „strângere și transmitere de informații”.

Alți spioni ruși au dezvoltat „posturi de ascultare mobile”. Unii ofițeri de informații ruși, înarmați cu echipamente de semnalizare, mergeau în apropierea echipelor de supraveghere FBI.

Alții au condus autoutilitare pline cu echipamente de ascultare pentru a intercepta comunicațiile americanilor. Tehnologia radio limitată i-a constrâns pe agenții FBI să comunice cu telefoane mobile „Push-to-Talk”, o mare greșeală, acestea fiind și ele „citite” de ruși.

Nu știau cum și de când

Americanii nu erau siguri că rușii erau capabili să decripteze anumite comunicații ale FBI în timp real, dar chiar și capacitatea de a le decripta mai târziu ar fi furnizat Moscovei, „informații cruciale”despre practicile de supraveghere ale FBI.

Mai mult, americanii nu știau de cât timp erau capabili rușii să descifreze comunicațiile FBI, înainte ca biroul să realizeze ce se întâmplă.

Și nici contraspionajul nu s-a pus de acord cu privire la metodele rușilor, în schimb a luat în calcul pista unei scurgeri de informații guvernamentale ,via o „cârtiță” rusă. Impactul operațiunilor rusești nu s-a limitat numai la FBI, CIA încetând anumite tipuri de comunicații cu sursele din străinătate.

Washington DC, penetrat de Ivan

Mai mult, au existat în CIA dezacorduri cu privire la determinarea Rusiei de a participa la negocierile de „dezgheț” inițiate de Obama și cu privire la drumul parcurs de Putin pentru a-și atinge obiectivele strategice.

Astfel că înalți responsabili ai administrației americane au subscris unor analize „optimiste” pivind vitorul relațiilor ruso-americane, sperând că Moscova și Washington vor coopera pe subiecte cheie, în ciuda reacțiilor agresive ale Moscovei, de la invazia Ucrainei și până la masive eforturi de spionaj.

Cu toate că unii oficiali americani au avut în vedere o posibilitate și mai tulburătoare: faptul că rușii au găsit o modalitate de a pătrunde în comunicațiile celor mai sensibile clădiri ale comunității de informații americane din Washington DC și din jurul ei.

Ne puteți urmări și pe Google News