Un controversat personaj sârb, expulzat pentru spionaj din România, a participat ca invitat la discursul susținut de Vladimir Putin în Parlamentul de la Moscova. Bratislav Živković este comandantul unei organizații paramilitare din Serbia și a fost implicat în războiul dus de separatiștii ucraineni în Donbas. În 2018 a fost anchetat, din acest motiv, de autoritățile sârbe, însă cercetările au fost abandonate de procurorii de la Belgrad.
Îmbrăcat într-o uniformă militară, sprijinindu-se într-o cârjă, Bratislav Živković a ocupat un loc chiar în primele rânduri la discursul lui Vladimir Putin. El a fost surprins de fotografi, în vreme ce înregistra cu telefonul cuvintele dictatorului de la Kremlin.
Marți, 21 februarie, Vladimir Putin s-a adresat rușilor, într-un discurs televizat de aproape două ore, în care a împletit promisiunile electorale cu acuzațiile la adresa statelor occidentale care susțin Ucraina. În aplauzele auditoriului, între care s-a aflat și sârbul Živković, Putin a indicat statele Lumii libere drept responsabile pentru invazia pe care a declanșat-o în urmă cu un an.
Având dublă cetățenie, sârbă și rusă, Bratislav Živković este cunoscut drept comandantul mișcării „Cetniciki Pokret”, din Serbia. Aceasta este o organizație paramilitară cu orientări naționalist-șoviniste.
Expulzat pentru spionaj din România
În România, Bratislav Živković este cunoscut, în special, serviciilor de informații care l-au expulzat din țară pentru spionaj. El a fost surprins, în anul 2017, în timp ce fotografia radare militare de pe coasta Mării Negre. Acesta urma să transmită în Rusia reperele GPS ale acestor echipamente. Potrivit declarațiilor purtătorului de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, Živković era extrem de interesat și de baza militară de la Mihail Kogălniceanu. El a venit de 4 ori în România, călătorind din Bulgaria sau din Ucraina, înainte să fie prins, și de fiecare dată s-a stabilit la Constanța.
Drept urmare Živković a fost declarat indezirabil pentru o perioadă de 15 ani, din considerente ce ţin de securitatea națională. Autoritățile au reținut că acesta se deplasase în România intenționând să culeagă informații secrete, fapt ce reprezintă o amenințare la adresa securităţii naţionale.
„Zivkovici a întreprins acte preparatorii de procurare şi transmitere a unor secrete de stat unei puteri sau organizaţii străine ori agenţilor acestora şi constituirea de reţele informative pe teritoriul României și a manifestat interes pentru obţinerea de documente clasificate referitoare la infrastructura critică şi obiectivele militare naţionale, cât şi ale aliaţilor, amplasate în sud-estul României, cu intenţia de a afecta parteneriatele noastre strategice”, a transmis SRI în 2017.
Conform sursei citate, toate acțiunile cetățeanului sârb au avut un caracter clandestin, fiind specifice activităților de spionaj.
„Toate acţiunile cetăţeanului sârb derulate în România au avut un caracter clandestin şi un modus operandi specific activităţilor de spionaj. Măsurile specifice întreprinse de Direcţia Generală Antispionaj din cadrul Serviciului Român de Informaţii au condus la prevenirea exfiltrării de informații clasificate de natură să afecteze interesele de securitate națională”, se mai arăta în comunicarea SRI.
Sârbul este anchetat în Ucraina
Un an mai târziu, în anul 2018, Živković a fost arestat în Serbia, sub suspiciunea că a organizat participarea la acțiuni armate în spațiu străin. Câteva luni mai târziu, ancheta împotriva sa a fost suspendată de procurorii sârbi.
În fapt, Bratislav Živković a fost prezent pe fronturile din Ucraina, între 2012 și 2014, dar și în prezent, luptând pentru separatiștii pro-ruși.
În Ucraina, a fost anchetat împreună cu alți cinci cetățeni sârbi, pentru că ar fi atacat forțele ucrainene în regiunile Donețk și Lugansk, ca parte a organizației de extremă dreaptă internațională „Unité Continentale”, conform Podul.ro.