SPECTACULOS: Germania își SCHIMBĂ politica față de Turcia

SPECTACULOS: Germania își SCHIMBĂ politica față de Turcia

Germania a anunțat joi o „reorientare” a politicii față de Turcia, după arestările operate de Ankara în rândurile militanților pentru drepturile omului.

Noua politică a Germaniei include o intensificare a avertismentelor adresate cetățenilor săi pentru călătoriile în Turcia.

Șeful diplomației germane, Sigmar Gabriel, a declarat în cadrul unei conferințe de presă:

„Trebuie să avem o reorientare a politicii noastre față de Turcia, trebuie să fim mai clari decât până acum.”

Ne puteți urmări și pe Google News

El a adăugat că „violările drepturilor omului” de către Ankara nu pot rămâne fără consecință.

Ministerul de Externe a publicat noi recomandări pentru cetățenii germani privind călătoriile în Turcia, mult mai severe decât precedentele.

„Persoanelor care călătoresc în Turcia din motive profesionale sau private li se recomandă o prudență crescută și, chiar în cazul unor călătorii scurte, să se înregistreze la consulate”, se arată în textul dat publicității pe site-ul ministerului.

  „În ultima vreme, un număr de germani au fost privați de libertate pentru motive și pe durate care nu pot fi înțelese”, se mai scrie în document.

Nouă cetățeni germani, dintre care unii cu dublă naționalitate sunt reținuți în Turcia, sub acuzarea că ar sprijini „terorismul”.

Anunțul Berlinului ar putea avea consecințe economice imediate. Germania este principalul furnizor de turiști pentru Turcia, înaintea Rusiei, și unul dintre cei mai importanți parteneri economici.

Gabriel, membru al Partidului Social Democrat, a subliniat că deciziile au fost luate de acord cu cancelara Angela Merkel, creștin-democrată.

Motivul schimbării de politică a Germaniei este mai ales deținerea unuia dintre cetățenii săi, Peter Steudtner, arestat pe 5 iulie, împreună cu alți militanți pentru drepturile omului, printre care directorarea Amnesty International – Turcia.

Gabriel a acuzat regimul Erdogan că este pe cale „să întoarcă înapoi roata istoriei” cu scopul de „a reduce la tăcere pe criticii săi”.

„Reorientarea” politicii Berlinului față de Ankara va include și o reanalizare a creditelor, garanțiilor și ajutoarelor financiare oferite la exporturile sau investițiile companiilor germane în Turcia, a mai precizat ministrul.

Sigmar Gabriel a adăugat că va „discuta și cu partenerii din UE” în legătură cu perspectiva fondurilor primite de Turcia în cadrul procesului de integrare în Uniunea Europeană.

UE a alocat pentru Turcia din 2014 până în 2020 un total de circa 4,45 de miliarde de euro, cu titlul de fonduri europene „de pre-aderare”. Ankara negociază de ani de zile aderarea la blocul european, dar discuțiile se află acum într-un punct mort.