Specialiștii au fost luați prin surprindere de cutremurul înregistrat, azi, în România. Mișcarea seismică, apărută într-o zonă neobișnuită
- Nicolae Comănescu
- 19 octombrie 2021, 17:44
Un cutremur a avut loc, astăzi, în România, dar nu în zona obișnuită, Vrancea-Buzău, ci într-o regiune atipică pentru astfel de mișcări seismice.
O mișcare seismică a fost înregistrată, astăzi, într-o zonă mai puțin obișnuită cu o asemenea activitate. Un cutremur cu magnitudinea 2,2 a avut loc marți, 19 octombrie, în județul Constanța. Conform specialiștilor de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc în județul Constanța la ora 15.53. Mișcarea seismică a fost înregistrată la o adâncime de 4 kilometri.
Unde s-a produs cutremurul de marți
Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Constanța (30 km), Brăila (102 km), Galați (120 km), Varna (135 km), București (181 km).
La data de 3 octombrie a avut loc un cutremur într-o altă zonă atipică din țara noastră. Mișcarea seismică a avut intensitatea de 2,1 grade pe scara Richter și s-a produs în județul Sălaj.
La începutul acestei luni, un cutremur de mic dimensiuni, înregistrat într-o altă zonă mai puțin obișnuită cu mișcările seismice
Seismul care a avut loc la ora 18.17 s-a produs la o adâncime de 3 kilometri. Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor: 59 km N de Cluj-Napoca, 145 km E de Oradea, 166 km E de Debrecen, 167 km N de Sibiu, 194 km S de Ivano-Frankivsk, 195 km SV de Chernivtsi, 226 km NE de Arad, 228 km NV de Braşov, 244 km E de Miskolc şi 247 km SE de Kosice.
Cel mai important seism din acest an a avut tot o magnitudine de 4,7 grade pe Ricther şi a fost resimţit şi la Bucureşti. Cutremurul s-a produs pe 26 mai.
Ce spunea seismologul Gheorghe Mărmureanu despre un eventual mare cutremur ce se va produce pe teritoriul României
„Momentan nu se pune problema unui cutremur, mai durează încă mulți ani, poate 20, dar nimeni nu poate ști deocamdată ziua, ora, anul. M-am uitat, studiind toate documentele istorice, și ceea ce am înțeles este că deocamdată cutremurele nu pot fi deduse, pentru că sunt foarte mulți factori care contribuie și geologia este foarte complexă” ,declara, în acest an, legat de un viitor mare cutremur în România, seismologul Gheorghe Mărmureanu.