Spania e pe marginea prăpastiei. Salvarea ei costă cât PIB-ul României pe trei ani

Spania e pe marginea prăpastiei. Salvarea ei costă cât PIB-ul României pe trei ani

Acordarea unui ajutor financiar pentru Spania pare a fi doar o chestiune de timp. Ţara este presată din toate direcţiile să apeleze la mecanismul de salvare pus la punct la nivel european, iar dobânda la care se împrumută de pe pieţe a crescut până aproape de 7% pe an.

Cel mai recent "îndemn" către solicitarea de ajutor financiar vine din partea Fondului Monetar Internaţional. Instituţia a publicat un raport din care reiese că băncile spaniole ar avea nevoie de o recapitalizare de cel puţin 37 de miliarde de euro pentru a face faţă condiţiilor economice nefaste, însă pentru o siguranţă mai mare ar trebui constituit un tampon de 60-80 de miliarde de euro.

Cum statul spaniol are deja probleme cu finanţarea deficitului bugetar, iar costul datoriei publice este foarte ridicat, singura soluţie pare a fi ajutorul extern. Preşedintele Băncii Centrale a Germaniei, Jens Weidmann, a declarat că dacă Spania nu îşi poate acoperi nevoile de finanţare, ar trebui să apeleze la instrumentele create pentru această situaţie, referindu-se la Facilitatea de Stabilitate Financiară Europeană (EFSF).

Deocamdată nu se vorbeşte decât de un pachet de salvare pentru sectorul bancar spaniol, fără să fie avută în vedere şi datoria publică. Unii analişti consideră că este mai bine aşa, pentru că nu este afectată capacitatea de reacţie a Europei în cazul unor noi turbulenţe, însă alţii consideră că o salvare parţială va da un semnal negativ către pieţele financiare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul spaniol Mariano Rajoy a respins ferm până acum varianta de a apela la ajutor european. Vineri, el a declarat că nu va lua nicio măsură în acest sens până la finalizarea testelor de stres realizate de FMI şi de două companii private, Roland Berger şi Oliver Wyman, acestea urmând să fie finalizate pe 21 iunie.

Dimensiunea economiei spaniole, a patra ca mărime în Europa, face ca un pachet de salvare să fie mult mai dificil de acordat decât în cazul Greciei. Până acum, guvernele europene şi Fondul Monetar Internaţional au acordat finanţare de 386 miliarde de euro pentru Grecia, Portugalia şi Irlanda. În cazul Spaniei, ar fi nevoie de circa 350 de miliarde pentru bănci şi Guvern, potrivit economistului JP Morgan David Mackie, citat de Bloomberg.