Spania deschide granițele pentru persoanele vaccinate complet

Spania deschide granițele pentru persoanele vaccinate complet

Călătorii trebuie să dovedească, de asemenea, că ultima doză a fost aplicată cu cel puțin 14 zile înainte de intrarea în țară. Noile cerințe au fost specificate în Monitorul Oficial al Statului (BOE).

Începând de luni, Spania permite intrarea în țară a străinilor care dovedesc că sunt imunizați cu schema completă a oricărui vaccin anti-coronavirus autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) sau aprobat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Acestea sunt cele de la Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Janssen, autorizate de EMA, sau cele chinezești Sinopharm și Sinovac-Coronavac, cu aprobarea OMS.

 

Noile decizii au fost prezentate în timp ce Uniunea Europeană dezvoltă cadrul pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatelor de vaccinare, teste de diagnostic sau recuperare, pentru a facilita libera circulație între statele membre, în timpul pandemiei. Pentru aceasta, intenționează să creeze un certificat digital.

Între timp, pasagerii care sosesc în Spania trebuie să completeze un formular de control sanitar înainte de călătorie, prin intermediul website-ului sau al aplicației Spain Travel Health. Cu toate acestea, călătorii din Brazilia, India și Africa de Sud nu pot intra în Spania, din cauza incidenței ridicate a variantelor de coronavirus care au apărut în aceste țări.

 Spania

Pe de altă parte, intrarea le este permisă studenților care își desfășoară studiile în statele membre sau în statele asociate Schengen și care dețin permisul sau viza corespunzătoare pentru ședere pe termen lung.

 Teste PCR

Noul regulament care a intrat în vigoare luni admite testele antigenice rapide aprobate de Uniunea Europeană (UE) ca certificat de diagnostic, alături de PCR, singurele acceptate până acum.

Testele de diagnostic pentru SARS-CoV-2 acceptate sunt cele de amplificare a acidului nucleic (NAAT), utilizate pentru a detecta prezența acidului ribonucleic (ARN) și testele antigen incluse în lista comună a testelor rapide de detectare a antigenului pentru COVID-19, publicată de Comisia Europeană.

Certificatele cu rezultat negativ emise în termen de 48 de ore înainte de sosirea în Spania sunt acceptate ca valabile, iar în ceea ce privește certificatele de recuperare, valabilitatea acestora se va încheia la 180 de zile după prelevarea eșantionului.

 Ce se întâmplă în alte țări europene

În prezent, UE are o listă cu doar opt țări din care se pot efectua călătorii neesențiale pe teritoriul european. Acestea sunt Australia, Israel, Noua Zeelandă, Rwanda, Singapore, Coreea de Sud, Thailanda și China. Între timp, în rest, situația variază în funcție de fiecare țară.

În Italia, de exemplu, puteți intra numai din motive specifice, cum ar fi cerințele de muncă sau de studiu, motive de sănătate, urgență absolută și întoarcerea acasă. Pentru aceste cazuri, există o serie de cerințe suplimentare, cum ar fi testele antigenice, o declarație pe proprie răspundere și 10 zile de supraveghere sanitară, potrivit website-ului Cancelariei Italiene.

În Marea Britanie, cerințele variază în Anglia, Irlanda de Nord, Scoția și Țara Galilor. Cerințele sunt revizuite la fiecare trei săptămâni și includ carantina și diferite teste, în funcție de țara de origine a călătorului.

În Irlanda, argentinienii pot intra cu un rezultat negativ al unui test PCR efectuat cu maximum 72 de ore înainte de a intra în țară. În plus, trebuie să respecte o carantină de 14 zile.

Cerințe diferite se aplică în restul țărilor europene, deși unele, precum Croația, Polonia și România, permit intrarea persoanelor imunizate cu vaccinuri aprobate de EMA, deși cu anumite restricții.

 

Traducerea: Cristina Zaharia/Rador

Ne puteți urmări și pe Google News