Spălătoria Româno-Daneză. Peste 4000 de români pleacă anual la muncă în Danemarca

Spălătoria Româno-Daneză. Peste 4000 de români pleacă anual la muncă în Danemarca

Peste 4000 de români pleacă anual la muncă în Danemarca. Încearcă să-și croiască un trai mai bun, dar nu toți reușesc. Zeci de români săraci sunt căutați de Fisc și de procurorii danezi pentru fraude și spălări de bani. RISE Project, în parteneriat cu Monday Production/TV 2 din Danemarca, a documentat mecanismele prin care milioane de euro au dispărut fără urmă.

Sorin Lazăr, un localnic din Mihăilești, Ilfov, a plecat în Danemarca acum șase ani. Era tot decembrie. A cântat pe străzi și a vândut ziare în Copenhaga, capitala statului scandinav. Apoi a făcut bani cu telefoane, împreună cu un arab și un român. Ultimii doi încheiau pe numele lui Sorin abonamente la diverși operatori locali și primeau, la pachet, telefoane scumpe. Vindeau rapid telefoanele fără să mai plătească abonamentele, potrivit riseproject.ro

Tot ei au mai deschis o firmă pe numele lui Sorin, în care alte companii fantomă au pompat 155 de mii de euro.

Banii s-au evaporat la fel de repede: au ajuns mai departe în conturile unei case de schimb valutar și de aici au fost scoși în numerar, cu sacoșa. În Danemarca, casele de schimb au un regim special, funcționează și ca un ghișeu bancar, dar cu reguli mult mai permisive. La fel ca Sorin au făcut și alți zeci de români. Toți sunt căutați acum de autoritățile daneze pentru fraude și spălare de bani. Pe hârtie, ei sunt directorii firmelor din care au dispărut zeci de milioane de euro.

Reporterii RISE au început să documenteze anul trecut o rețea similară din Danemarca. S-au infiltrat într-o grupare de hoți români care operau tot în Copenhaga. Liderul lor era Danciu Grancea, un sibian condamnat în țara noastră după ce a fost prins cu 9.600 de euro falși. Grancea aducea șomeri români din zona Sibiului pe care îi caza în casele partenerului său de afaceri, sirianul Ali Abdulhussein Yesar. Tot el îi punea să semneze documente pe care nu le înțelegeau și le plătea, la schimb, câteva mii de euro. Românii deveneau astfel, în acte, proprietarii și directorii unor firme fantomă implicate în fraude masive.

Grancea era practic furnizorul de persoane-paravan pentru cei care spălau milioanele de euro, bani proveniți din tot soiul de infracțiuni. Câștigurile ilicite ajungeau în final la afaceriști arabi, la fel ca în cazul caselor de schimb valutar.

Sibianul le-a promis bani și reporterilor RISE ca să înființeze o firmă pe numele lor.