SPAŢIUL SCHENGEN. Germania şi Olanda se opun aderării României. Ultima cerinţă, la mâna parlamentarilor

SPAŢIUL SCHENGEN. Germania şi Olanda se opun aderării României. Ultima cerinţă, la mâna parlamentarilor

Oficialii Ministerului Administraţiei şi Internelor au precizat, astăzi, că România este pregătită de aderare la Spaţiul Schengen numai că sunt "unele vulnerabilităţi" şi ne lovim de opoziţia Germaniei şi a Olandei.

Chestorul şef Marian Tutilescu, şeful Departamentului Schengen, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) a declarat, astăzi, că, din cele 11 cerinţe principale ale Uniunii Europene, au fost îndeplinte zece. "Ulltima cerinţă ţine exclusiv de competenţele Parlamentului, care, de altfel, a intrat luni în sesiune şi care va avea, probabil, în vedere şi aceste probleme", a explicat chestorul Tutilescu, în cadrul conferinţei de lansare a proiectului "Dezvoltarea capacităţii instituţionale a MAI în domeniul gestionării dosarelor europene, al transpunerii şi al aplicării acquis-ului comunitar". La conferinţă a participat şi preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Eugen Coifan. Tutilescu a mai declarat că, în momentul de faţă sunt luate în calcul "două vulnerabilităţi" venite din partea Germaniei şi Olandei, însă speră ca, până în momentul în care raportul va ajunge pe masa Comisiei Europene (CE), cele două state să-şi schimbe poziţia. "Din punctul meu de vedere, avem toate şansele să fim acceptaţi în Schengen. Progresele justiţiei din ultimii cinci ani sunt semnificative şi ar îndeplini şi cerinţa Olandei, care presupune două rapoarte pozitive consecutive", a  mai adăugat chestorul şef Marian Tutilescu. Consiliul Afacerilor Interne al CE care se va întruni pe data de 19 septembrie 2012 ar trebui să ia o decizie privind accesul României în Spaţiul Schengen. Traian Băsescu:"Greşelile oamenilor politici nu pot să ducă la anularea drepturilor pe care românii le aveau" Faţă de aceeaşi problematică, preşedintele Traian Băsescu a susţinut, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, că aliaţii şi prietenii României nu au motive să respingă aderarea ţării noastre la Schengen. El a precizat că deşi politicienii şi-au asumat acţiuni "ilegale", instituţiile statului de drept au funcţionat "corect". "Aliaţii şi prietenii noştri nu au motive să ne respingă intrarea în Schengen. Proba este că instituţiile statului de drept au funcţionat chiar dacă politicienii şi-au asumat acţiuni ilegale. Este un punct de vedere pe care vă rog pe toţi ambasadorii să îl susţineţi", a spus Băsescu. Şeful statului a subliniat că "greşelile oamenilor politici nu pot să ducă la anularea drepturilor pe care românii le aveau". Şeful statului a mai spus că faptul că instituţiile statului au reuşit să pună sub control funcţionarea şi abordările politicului nu justifică o sancţionare a României, nici din punct de vedere al intrării în Schengen, nici din punct de vedere al creşterii exigenţei în ceea ce priveşte derularea, finanţarea de către UE a Programelor operaţionale regionale. Traian Băsescu a arătat că acum România e pusă "sub lupă ca urmare a ieşirii din criteriile politice".

Comisia Europeană a consemnat ca fiind pozitive rapoartele privind Mecanimul de Cooperare şi Verificare impus României, din lunile februarie 2011, iulie 2011, februarie 2012, iulie 2012. Olanda cerea, în vederea unei soluţii favorabile în contextul Schengen, două rapoarte consecutiv pozitive.

Ne puteți urmări și pe Google News