Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu (67 de ani), nu ştie ce să mai facă pentru a pune presiune pe procurorii DNA. Frica de o condamnare definitivă în dosarul „Privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA)” l-a făcut să trimită o scrisoare tuturor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Motivul: procurorulşef al DNA, Laura -Codruţa Kovesi, a atras atenţia întrun interviu televizat că faptele de corupţie se vor prescrie în decembrie 2014. În scrisoare, Voiculescu nu uită să menționeze că Partidul Conservator se află în prezent la guvernare, dar susține că mesajul său este al unui „cetățean liber”. Culmea, patronul televiziunii Antena 3, unde mai mulţi magistraţi au fost linşaţi mediatic, susţine acum că este un apărător al Justiţiei din România.

Cetățeanul liber

„Nu vă scriu în calitate de profesor universitar în domeniul relaţiilor Economice Internaţionale sau doctor în ştiinţe, nici în calitate de fondator al Partidului Conservator din România, partid aflat la guvernare. Mă adresez instituţiei dumneavoastră în calitate de cetăţean liber, cu drepturi depline, al României şi al Uniunii Europene. Îmi cunosc drepturile, cred în valorile democrației și susțin independența Justiției ca una dintre valorile supreme ale statului de drept”, îşi începe misiva Voiculescu. Fondatorul PC arată că a calculat un alt termen de prescripție al faptelor, în anul 2017. „Pune presiune directă asupra judecătorilor de la Curtea de Apel București, investiți cu soluționarea acestei cauze”, susţine politicianul.

În sprijinul său, Voiculescu a depus o declaraţie făcută la Antena 3 de judecătoarea Gabriela Baltag, președintele Asociației Magistraților din România (AMR). Preşedintele de onoare al AMR este judecătoarea Viorica Costiniu, al cărei soţ, Florin Costiniu, a fost condamnat cu suspendare în dosarul senatorului Cătălin Voicu.

La analiza CSM

Purtătorul de cuvânt al CSM, judecătorea Raluca Pantazi, ne-a declarat că scrisoarea lui Dan Voiculescu a fost înregistrată ieri la cabinetul preşedintelui CSM. „Se va analiza și se vor lua măsurile legale”, ne-a explicat magistratul.

A luat teren în zona cea mai puțin poluată din Capitală

Fiicele lui Dan Voiculescu, Camelia şi Corina, vor fi citate la următorul termen din procesul ICA. Motivul: completul de judecată a pus sechestru pe 3,6 de hectare care aparțineau ICA, peste 9 milioane de acțiuni de la Compania de Cercetări Aplicate și Investiții donate de Voiculescu fiicei sale Camelia, și pe alte 9 milioane de acțiuni donate celeilalte fiice, Corina.

Instanţa a explicat că cele două fete vor avea calitatea de intervenienţi în acest dosar, pentru a nu le fi lezate drepturile. Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) a plătit, în 2003, suma de 104.730 de euro pentru pachetul majoritar de acțiuni ICA deținut de Agenția Domeniilor Statului (ADS). Era prețul pentru două apartamente de două camere în Capitală. În schimb, societatea a obţinut un adevărat imperiu imobiliar: terenul în suprafaţă de 36.676,79 mp şi construcţiile în suprafaţă desfăşurată de 9.983 mp, amplasate în zona rezidenţială a lacului Băneasa.

Este una din zonele cel mai puţin poluate din Capitală. Valoarea reală a imobilelor, la nivelul anului 2003, a fost calculată la 7.900.929 de euro. Trebuie amintit că aceste imobile aveau toate utilitățile: canalizare, apă, gaze, curent electric, energie termică și aveau acces facil la transportul urban, feroviar (Gara Băneasa) și cel aerian (Aeroportul Aurel Vlaicu).

Între achitare și 12 ani

Dan Voiculescu este citat pe 7 iulie la Curtea de Apel București. Noul complet de judecată, format din Camelia Bogdan și Alexandru Mihai Mihalcea, este decis să soluționeze în termen rezonabil acest dosar care trenează în instanțe de șase ani. Voiculescu contestă o pedeasă de 5 ani de închisoare cu executare. În schimb, procurorii DNA cer ca acesta să fie pedepsit la 12 ani de închisoare.