Compania SpaceX a efectuat un nou test static cu un prototip al rachetei Starship, la baza din South Texas. La lansare, cele șase motoare Raptor au pornit în câteva secunde, provocând un incendiu de vegetație în zonele din proximitate.
Testul cu prototipul sistemului Starship a fost efectuat la ora 00.30 (ora României), fiind o etapă preliminară primului zbor orbital cu un prototip de navă spațială Starship (cunoscut sub numele de Ship 24) și booster-ul SuperHeavy 7. Lansarea ar urma să aibă loc la sfârșitul toamnei, dar este posibilă și o amânare până în anul 2023.
Elon Musk are planuri ambițioase cu sistemul Super Heavy
Elon Musk și-a propus să trimită oameni pe planeta Marte, americanul lucrând la un sistem spațial compus dintr-o navetă (Starship) și o rachetă (Space heavy) ce pot fi reutilizate.
„Tehnic vorbind sunt două părți: Starship este nava spațială/treapta superioară și Super Heavy este boosterul (motorul de rachetă) de care este nevoie pentru a scăpa de atracția gravitațională a Pământului”, explica Elon Musk despre Starship.
Acest sistem va avea 50 de metri înălțime și 9 metri în diametru, dispunând de suprafață de încărcare mare, dar și de șase motoare Raptor. Super Heavy va fi „cel mai mare obiect zburător construit vreodată”, a promis Elon Musk, vorbind despre treapta care va avea 69 de metri înălțime și o capacitate totală a rezervoarelor de 3.400 tone de combustibil, de circa trei ori mai mult decât în cazul treptei utilizate anterior.
SpaceX propune un sistem de rachete reutilizabile
Compania SpaceX a testat deja multiple prototipuri ale sistemului Starship, ajungând la o altitudine de circa 10 km. Unele dintre acestea au explodat în zbor ori la sol, în timp ce altele au reușit să revină pe Pământ, așa cum s-a întâmplat pe 5 mai 2021.
La acea dată, a doua treaptă a rachetei, dotată cu patru motoare Raptor, a revenit cu succes în zona de aterizare. De altfel, în perioada decembrie 2020 - aprilie 2021, SpaceX a realizat patru teste cu acest booster, încheiate însă cu explozii ale construcției spațiale.
Elon Musk speră că în viitor rachetele sale vor fi „complet și rapid de reutilizat”, mai exact că ar putea fi folosite imediat la o nouă lansare, după revenirea pe Pământ, conform Space.com.