Evenimentul Zilei > Actualitate > Șova a păstrat la Tarom doar oamenii lui Ponta
Șova a păstrat la Tarom doar oamenii lui Ponta

Șova a păstrat la Tarom doar oamenii lui Ponta

În preajma unor decizii vitale pentru compania de stat, Dan Șova a schimbat componența Consiliului de Administrație (CA), menținând în funcție oameni doar „oameni cheie”.

Din noua conducere fac parte în continuare Dante Stein, fost consilier al prim-ministrului, și Răzvan Filipescu, președintele Autorității Naționale pentru Turism, cărora ministrul Șova (foto) le-a adăugat un pilot, un fost director al Autorității Aeronautice Civile Române (AACR), un actual și un fost secretar de stat și un specialist în privatizări.

Schimbarea i-a surprins chiar și pe cei care și-au păstrat funcția. Contactat de EVZ, Stein a precizat că afacerile Tarom merg mai bine în prezent față de noiembrie 2013, când fostul ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu, a instalat Consiliul destituit de Șova.

Investitor strategic

Schimbările au fost operate la Tarom în preajma luării unor decizii importante pentru viitorul companiei, cum sunt privatizarea, restructurarea și înnoirea flotei. Potrivit Programului Național de Reformă elaborat de Guvern în aprilie 2014, se analizează schimbarea strategiei de privatizare, care prevedea vânzarea unui pachet de 20% din acțiunile Tarom.

Totodată, achiziția de noi avioane ține de decizia Transporturilor, după cum arăta, într-un interviu acordat EVZ, Christian Heinzman. Directorul Tarom a prezentat ofertele primite de la producătorii de aeronave ministerului încă din vara anului trecut, dar deo camdată nu s-a luat o decizie. Ministerul Transporturilor deține 97% din acțiunile Tarom.

Consiliu lărgit

În luna noiembrie a anului trecut, pe fondul scandalului izbucnit între membrii CA și directorul general, belgianul Christian Heinzman, Ramona Mănescu, care ocupa la acea vreme fotoliul de ministru al Transporturilor, a destituit întregul Consiliu. Acum, Dan Șova a scăpat de echipa impusă de Mănescu , cu excepția lui Dante Stein și a lui Răzvan Filipescu, și a mărit numărul membrilor consiliului, la cinci la șapte. Ramona Mănescu a declarat ieri pentru EVZ că Stein și Filipescu au fost menținuți deoarece erau recomandați de premier. Din noul Consiliu mai fac parte secretarul de stat Iulian Ghiocel Matache, Toma-Dorin Cîmpeanu, fost secretar de stat, Radu Mihai Fleanță, pilot și liderul Sindicatului piloţilor din Tarom, Gabriel Dumitrașcu, administratorul special pentru Hidroelectrica și Dan Valeriu Andrei, fost directorul AACR. Până la închiderea ediției, ministrul Dan Șova nu a putut fi contactat.