Sorin Ionita: "Marii perdanti de pe urma acestei aventuri, careia orice om ii ghicea finalul, mai putin liderii de partid si consultantii lor, sunt in numar de patru".
Saptamana trecuta ma intrebam in acest ziar daca Geoana&Tariceanu au avut vreo strategie secreta cand s-au apucat de sportul extrem numit referendum, echivalent datului cu capul in zid, sau au fost pur si simplu inconstienti.
Inca imi vine greu sa accept, dar dupa deruta lor de azi are aerul ca varianta (b) e cea corecta. Iar marii perdanti de pe urma acestei aventuri, careia orice om ii ghicea finalul, mai putin liderii de partid si consultantii lor platiti din greu ca sa-si ingroape clientii, sunt in numar de patru.
In primul rand, parlamentarii celor cinci partide coalizate la putere (celebrii 322), care, oricat ar aburi-o la televizor, se confrunta cu o realitate simpla: ei au initiat suspendarea presedintelui si au chemat lumea la vot ca sa-l dea jos.
Or, pe jumatate dintre cetateni nu i-a interesat ideea, iar din cealalta jumatate 75% au votat contra ei. Ironie maxima, cu trei zile inainte de referendum, Bogdan Olteanu si Graham Watson publicau in „Wall Street Journal” un drept la replica, spunand ca cei 322 reprezinta 80% din popor. Ei bine, se pare ca mai reprezinta doar 12%-13%, iar cineva trebuie sa-si asume acest lucru.
In al doilea rand, ideea de generatie tanara s-a compromis si ea in ultimele luni. Cu lipsa de caracter pe care o banuiam, junii politicieni romani sar acum jos din barca, pentru ca sa raspunda doar Iliescu si Voiculescu din cauza decuplarii partidelor de electorat: ca, daca lumea ii asculta pe ei, altfel aratau lucrurile etc.
Dar stati putin, cine conduce oficial PSD, nu cuplul de tinere sperante Geoana - Corlatean, care, pe la mijlocul saptamanii, califica sondajele ca „aiuritoare” si prezicea ca rezultatul va fi foarte echilibrat? Cine s-a agitat continuu la televizor si in parlament pentru demitere (va amintiti clepsidra), nu Victor Ponta?
Cine a fost omniprezent cu dezvaluiri anti-Basescu, de nu mai avea loc pe ecran cuplul de batranei muppets Bolcas - Andon, nu Cosmin Gusa? Cine a negociat toate intelegerile pe sub masa cu PSD, nu Bogdan Olteanu? Cine au fost vocile publice ale liberalilor, nu Orban si Antonescu? Si ce e cu toata armata asta de juni narozi pe care i-a pus PNL in functii publice, semanand toti cu niste hrebenciuci de buzunar, doar ceva mai incompetenti decat originalul? Cu astia vrea partidul sa mearga la vot uninominal?
In al treilea rand, UDMR are pentru prima oara o grava problema electorala, produsa de strategia sinucigasa de a se pune in fruntea luptei anti-anti-coruptie. N-o sa inteleg niciodata de ce un om inteligent ca Frunda se aliaza cu nulitati ca Marton Arpad si saboteaza la vedere reforma justitiei, devenind astfel vector al agendei PSD-PC-PRM, iar tineri precum Kelemen Hunor arata ca stiu si ei sa fie badarani, sa nu fie mai prejos ca majoritarii.
Invers, oameni decenti ca Eckstein Kovacs, pentru care as vota oricand in circumscriptia mea la uninominal, sunt marginalizati in decizia interna. Divortul UDMR de propriul electorat este catastrofal. Romania are nevoie pe multi ani inainte de maghiari in executiv, deci salvarea UDMR din capcana propriilor erori - si de arghirofilia unor lideri - trebuie sa devina strategie nationala. In fine, s-au facut de ras (a cata oara!) acesti vanzatori de iluzii care sunt consultantii politici - dar despre asta in editia de maine.