Obiectivul lui Sorin Grindeanu în 2024. Câți kilometri de autostradă vrea să recepționeze

Obiectivul lui Sorin Grindeanu în 2024. Câți kilometri de autostradă vrea să recepționeze Sursa Foto: Arhiva EVZ

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat câți kilometri de autostradă și-a propus să dea în folosință în acest an. El a spus că până la finalul anului șoferii români vor circula pe cel puțin 250 de kilometri de autostradă.

Sorin Grindeanu a anunțat câți kilometri de autostradă și-a propus să finalizeze până la sfârșitul lui 2024. Ministrul Transporturilor a declarat că, într-un final soferi

români vor circula pe 250 de kilometri de drum de mare viteză.

Sorin Grindeanu și-a fixat obiectivul

Ministrul Transporturilor a declarat că la finalul anului 2024 România va avea cel puțin 250 de km de autostradă. El a enumerat proiectele ce se vor încheia sau care au fost deja încheiate. Între altele, Sorin Grindeanu a vorbit despre deschiderea tronsonului de sud al Centurii Bucureștiului A0. Autostrada va face legătură între A1 București - Pitești și A2 București - Constanța.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am terminat anul 2023 cu 88 de kilometri. Am spus din urmă cu un an că la finalul lui 2024, deci pe 2023-2024 vom avea cel puțin 250 de kilometri de autostradă. Mă țin de lucru ăsta. În urma discuțiilor de săptămâna aceasta, aș putea să fiu mai optimist, dar nu. Prefer să fiu într-o zonă realistă și să vă spun că se va realiza această țintă”, a declarat Sorin Grindeanu.

Ministrul a precizat că până în martie vor fi încheiate lucrările pe un tronson de 15 - 16 kilometri pe autostrada A0. Astfel se va putea circula, pe autostradă, între A1 (București-Pitești) și A2 (București-Constanța).

„Lucrările pe A0, pe zona de sud, au fost dați primii 8 kilometri. Undeva în cam o lună sau o lună și jumătate, în funcție de condițiile meteo, se vor mai da în circulație în jur de 15-16 kilometri încât să ajungem la DN4, deci undeva februarie, început de martie, urmând ca anul acesta să facem legătura de la A1 (București - Pitești) până la A2 (București - Constanța) pe A0 sud, întreg tronsonul. Deci vom avea centura Bucureștiului pe zona de sud”, a spus Sorin Grindeanu.

Autostrada Bucureștiului

Autostrada Sursa foto: Pro Infrastructura

Se va circula și pe autostrada A7

De asemenea, ministrul Sorin Grindeanu a anunțat că aproximativ jumătate dintre cele 13 tronsoane ale autostrăzii A7, Ploiești - Pașcani, vor fi date în circulație anul acesta. El a precizat că toate cele 13 loturi au fost date în lucru, însă termenele de recepție sunt diferite.

„Parte dintre ele (tronsoane - n. red.) vor fi date în circulație anul acesta, eu zic că undeva în jur de 6, poate chiar 7, deși termenele de finalizare pentru anul acesta sunt doar pentru 4”, a mai spus Grindeanu.

Autostrada Moldovei (A7) este finanțată prin PNRR pe cele 13 loturi care fac legătura între Ploiești și Pașcani. Pe lotul 1 Dumbrava – Mizil lucrează asocierea Pizzarotti – Retter, pe lotul 2 Mizil – Pietroasele este asocierea Coni – Trace. Pe lotul 3 Pietroasele – Buzău a fost semnat contractul cu asocierea Nurol – Makyol.

Cele 10 loturi de la Buzău la Pașcani lucrările sunt realizate de grupul de firme UMB, controlat de Dorinel Umbrărescu.

Autostrada A7

Autostrada Moldovei. Sursa: Asociația Pro Infrastructura

Sorin Grindeanu despre A7

Anul acesta, conform contractelor semnate, ar trebui finalizate loturile 1 și 2 din tronsonul Ploiești – Buzău și loturile 1 și 4 din tronsonul Buzău – Focșani. CNAIR a anunțat că au fost reluate lucrările pe primele loturi din Autostrada Ploieşti – Buzău. Potrivit sursei citate, mobilizarea de pe șantier să speranțe că până la finalul anului vor fi inaugurați primii 49,35 km din A7. Ritmul lucrărilor dă speranțe ministrului Sorin Grindeanu.

„Au fost reluate lucrările şi pe primele loturi din Autostrada Ploieşti – Buzău (63,25 km), între Dumbrava şi Pietroasele! Mobilizarea în şantier a crescut pe Lotul 1 (Dumbrava – Mizil) şi pe Lotul 2 (Mizil – Pietroasele), parte din A7 (Autostrada Moldovei)”, a transmis CNAIR, într-o postare pe Facebook.

Progresul fizic este de 43% pe lotul 1 şi de 41,2% pe lotul 2, „ceea ce face posibilă deschiderea circulaţiei până la sfârşitul acestui an pe primii 49,35 km din A7”.