Pierd bugetarii sporurile? Ce se mai întâmplă cu legea salarizării

Pierd bugetarii sporurile? Ce se mai întâmplă cu legea salarizăriiSursa foto: Gov.ro

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, se pronunță împotriva sporurilor salariale acordate angajaților. Potrivit spuselor sale, coaliția de guvernare PSD – PNL are în intenție eliminarea unor asemenea sporuri. O astfel de măsură ar urma să intre în vigoare odată cu o nouă lege a salarizării. Actul normativ avea ca termen limită de finalizare 15 iulie, însă nimeni nu mai discută despre el.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor susține că este de principiu împotriva acordării sporurilor salariale. Potrivit spuselor sale, dacă ai fost angajat ca fochist, nu poți cere spor de căldură. La fel, a mai spus ministrul PSD, funcționarii nu pot solicita un venit mai mare pentru că stau prea mult pe scaun.

Drept urmare, a apus Sorin Grindeanu, PSD și PNL lucrează pentru eliminarea acestor venituri suplimentare ce se adaugă salariilor. El vorbește despre o nouă lege a salarizării care ar urma să pună sistemul pe baze corecte. Guvernul condus de Marcel Ciolacu și-a asumat să finalizeze această lege a salarizării încă din 15 iulie.

Ministrul muncii de la acea vreme, Marius Budăi, coleg în PSD cu Sorin Grindeanu, nu a respectat termenul asumat. De altfel, deși mai sunt câteva zile și se împlinesc două luni de întârziere, nimeni nu mai vorbește despre acest proiect legislativ.

Proiectul legislative este readus în atenție de Sorin Grindeanu, care nu dă, însă, nici un termen legat de finalizarea sa.

Sorin Grindeanu nu este de acord cu sporurile

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că PSD și PNL, coaliția de guvernare, intenționează să elimine sporurile salariale. El susține că de principiu nu este de acord cu astfel de suplimente la venituri.

„Am văzut că e spor şi de antenă, spor de stat prea mult pe scaun, era la un moment dat. Eu cu lucrurile astea, ca principiu, nu sunt de acord”, a declarat Sorin Grindeanu.

El a spus că odată cu elaborarea noii legi a salarizării, veniturile din sistemul bugetar trebuei aliniate pe o grilă corectă. În ce-l privește, Sorin Grindeanu se declară un susținător al eliminării sporurilor salariale.

„Odată cu venirea şi trebuie să vină acea nouă lege a salarizării, trebuie să se aşeze pe o grilă corectă. Nu poţi să stai şi să ceri de exemplu spor de căldură dacă eşti fochist, asta este fişa postului. Sunt tot felul de sporuri, nu atât în ministere cât şi pe la companii şi la instituţiile din subordinea ministerului. Sunt un susţinător al eliminării”, a comentat Sorin Grindeanu.

Grindeanu susține plafonarea salariilor șefilor

În acest context, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a fost chestionat în legătură cu intenția coaliției de a plafona salariile membrilor din conducerea instituțiilor publice. Salarizarea în cazul lor ar urma să se stabilească în funcție de performanță. El a precizat că mai multe detalii despre acest subiect va da ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș

„Mi se pare o idee bună. Haideţi să vedem cum iese această Ordonanţă, am fost la ultima şedinţă de coaliţie care a avut loc luni, sunt măsuri pe care o parte le-am văzut în presă că au fost spuse, coaliţia din acest punct de vedere au picat de acord”, a explicat Sorin Grindeanu.

Pe de altă parte, deși susține că nu este de acord cu sporurile salariale, Sorin Grindeanu a recunoscut că se acordă și în ministerul său. El a afirmat, însă, că acestea se plătesc, cu precădere în instituțiile subordonate Ministerului Transporturilor.

„…sunt tot felul de sporuri, nu atât în minister, cât probabil şi pe la companii şi la instituţiile din subordinea ministerului”, a mai spus ministrul.

Legea salarizării

Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Legea salarizării, îngropată de Marius Budăi

Coaliția PSD – PNL și guvernul condus de Marcel Ciolacu și-au asumat ca termen limită pentru elaborarea legii salarizării data de 15 iulie. Speriați de greva profesorilor, care amenințau să blocheze anul școlar și examenele naționale, politicienii s-au jurat cu cerul și pământul că vor elabora legea în termenul asumat. Actul normativ, la care face referire Sorin Grindeanu, nu este încă finalizat.

Cel care a primit sarcina să elaboreze proiectul de lege a fost Marius Budăi, de la PSD, ministrul Muncii. Budăi s-a apucat serios de muncă, sub presiunea profesorilor din stradă, și chiar a simulat organizarea unor consultări cu reprezentanții acestora pe tema grilelor de salarizare.

„Până pe data de 15 iulie am termen de la coaliție să finalizez draftul legii salarizării, astfel încât în perioada 15 iulie – 1 septembrie să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament”, spunea Marius Budăi în plină grevă.

Marius Budăi a întors-o chiar înainte de demisie

Doar că, imediat ce profesorii au renunțat la proteste, au renunțat și politicienii la Legea salarizării. Colegul lui Sorin Grindeanu, Marius Budăi a demisionat de la Ministerul Muncii chiar înainte de împlinirea termenului limită. E drept că, oficial, cel puțin, demisia sa a avut legătură cu un alt scandal, al azilelor groazei.

Chiar în preziua demisiei, Marius Budăi și-a schimbat total declarația anterioară, spunând că ar fi fost înțeles greșit. Într-o intervenție pentru Edupedu.ro, el afirma că nu legea salarizării urma să fie gata până la 15 iulie, ci doar grilele destinate personalului din Educație.

În urma lui Budăi nu a rămas, însă, nici o urmă de lege a salarizării. Nici un draft. Deși același Budăi, ne asigura că între 15 iulie și 1 septembrie vor avea loc consultări cu reprezentanții sindicatelor. Termenul limită a trecut de mult fără să se întâmple nimic.

Greva profesorilor

Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Guvernul acționează sub presiunea sindicatelor

Abia acum, de câteva zile, actualul ministru al Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că a început demersurile pentru elaborarea unei legi a salarizării. A făcut-o tot la presiunea sindicatelor, a celor din Finanțe, din Justiție, Sănătate, Educație și Asistență Socială.

Pe 4 septembrie, sindicaliștii din Educație l-au chestionat pe premierul Marcel Ciolacu în legătură cu stadiul legii salarizării. După noile discuții cu politicienii, sindicaliștii din învățământ au devenit foarte secretuoși în ceea ce privește stadiul actului normativ.

Au refuzat să facă publice concluziile discuțiilor pe acest subiect. Au spus doar că vor încerca să soluționeze cât mai rapid situația.