Legea salarizării unitare rămâne neatinsă! Termenul de finalizare a trecut de mult

Legea salarizării unitare rămâne neatinsă! Termenul de finalizare a trecut de mult Patronii români nu găsesc meseriași. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Noul proiect de Lege a salarizării publice avea ca termen limită pentru efectuarea unui draft data de 15 iulie. Până la acest moment, guvernanții nu doar că nu au finalizat această lege, ba chiar au abandonat-o, și până la acest moment nu există nici măcar o formulă inițială.

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, asigura populația că până la data de 15 iulie va fi finalizată o formă inițială a Legii salarizării. Acest lucru se întâmpla în mijlocul grevei generale din învățământ.

În plus, la momentul respectiv Budăi declara ca între datele de 15 iulie și 1 septembrie se vor continua discuțiile cu sindicatele, iar la 1 septembrie legea trebuia să treacă de Guvern și să fie depusă la Parlament.

Acest lucru nu s-a întâmplat. Legea nu este nici pe aproape de a fi gata. Draft-ul legii nu a fost realizat nici până la termenul limită de 15 iulie, dar nici până la 1 septembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News
Marius Budai

Fostul ministru Marius Budăi, schimbat după scandalul cu „Azilele Groazei”, a vorbit foarte mult, dar n-a făcut, de fapt, mai nimic. Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Simona Bucura Oprescu a preluat cârma

Actualul ministru al Muncii, Simona Bucura Oprescu, a început demersurile necesare pentru redactarea unei forme inițiale pentru această lege. Ministra a discutat în ultimele zile cu sindicaliștii din Finanțe, dar și cu cei din Justiție, Sănătate și Asistență Socială.

Însă nu doar ministrul Muncii este preocupat acum de finalizarea Legii salarizării unitare. Luni, în data de 4 septembrie, sindicaliștii din Educație discutau cu premierul Marcel Ciolacu referitor la finalizarea acestei legi.

În plus, liderul Federației din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a afirmat faptul că știe în ce stadiu de află Legea salarizării. De asemenea, el susține că acest proiect de lege ar fi trebuit să fie pe ordinea de zi a guvernanților începând cu data de 1 septembrie, data la care inițial se preconiza că legea va fi finalizată și aproape de implementare.

Ciolacu a participat activ la discuțiile despre această lege, înainte de a fi premier

„Ne întâlnim pentru a vedea exact care este stadiul de îndeplinire a angajamentelor asumate de către majoritatea parlamentară şi de către Guvernul României.

Nu contează că s-a schimbat un premier şi că s-a liniştit, pentru că actualul premier a fost parte activă la negocierile purtate în perioada grevei, şi a vedea cum arată proiectul legii unitare de salarizare, care este în stadiu de realizare, pentru că în luna septembrie trebuie să intre în dezbatere parlamentară.

Sigur, nu numai acest lucru: ne interesează şi pe noi cum noile măsuri fiscale care urmează să fie adoptate prin asumarea răspunderii guvernamentale afectează sau nu afectează finanţarea sistemului de învăţământ preuniversitar şi buna funcţionare a unităţilor la învăţământ preuniversitar.

Sunt mai multe aspecte pe care vrem să le discutăm astăzi cu prim-ministrul şi să primim nişte răspunsuri cât se poate de clare“, spunea Nistor înainte de întâlnirea cu premierul Ciolacu.

După finalizarea consultărilor, sindicaliștii au refuzat să facă publice și ale detalii referitoare la Legea salarizării unitare. În cadrul unui document semnat de liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației „Spiru Haret“ se menționează, totuși, că se va încerca soluționarea cât mai rapidă a acestei situații.

Profesorii sunt încă nemulțumiți că, până la acest moment, în cadrul textului legislativ nu s-a realizat o precizare la salariile personalului care ocupă „funcții de conducere și funcțiile didactice auxiliare de conducere, conform propunerilor federațiilor sindicale“, potrivit Adevărul.