Sorin Cîmpeanu promite salarii mai mari pentru profesori, din 2023

Sorin Cîmpeanu promite salarii mai mari pentru profesori, din 2023 Sursa foto: Gov.ro

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că profesorul are un rol esențial pentru pregătirea generațiilor viitoare, motiv pentru care este nevoie de alocarea de resurse astfel încât să nu mai existe niciun cadru didactic în România care să aibă un salariu mai mic decât salariul mediu pe economie.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că au existat discuții în coaliția de guvernare cu privire la resursele financiare pentru legile educației.

De asemenea, pentru a avea profesori buni este nevoie de un salariu pe măsură, altfel orice schimbare în sistemul de învățământ este degeaba.

„(...) Profesorul va rămâne cel cu un rol determinant într-o şcoală în care învăţământul trebuie să fie centrat pe elevi. Profesori buni, fără motivaţie salarială, nu vom putea avea, o spun cât se poate de răspicat. Aceste legi sunt foarte bune, dar dacă nu vor avea resursele financiare necesare, vor sfârşi exact ca legea 1”, a spus ministrul Educaţiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Măsuri importante pentru milioane de elevi. Cîmpeanu laudă legile educației

Sorin Cîmpeanu a amintit că există trei măsuri care vor avea un impact bugetar de 7, 5 miliarde de lei: transportul gratuit al elevilor, creșterea burselor din toamna anului viitor de 10 ori față de 2020 și creșterile salariale în rândul profesorilor.

”Toate aceste lucruri sunt atent luate în calcul, toate aceste lucruri sunt susţinute şi dacă vom regăsi aceste măsuri în bugetul pe anul 2023, înseamnă că avem o şansă pentru educaţie. Dacă nu le vom regăsi, nu vom avea o şansă pentru educaţie. Este nevoie de un consens în coaliţie, de aceea este bine ca tot sistemul de educaţie şi toţi cei care sunt interesaţi în viitorul educaţiei să lupte pentru ca aceste legi să fie adoptate”, a afirmat Cîmpeanu.

Totodată, ministrul Educației a mai afirmat că din septembrie 2023 vor exista majorări în întreg sistemul de învățământ, „începând cu profesorii debutanţi şi chiar cu profesorii stagiari, care sunt cei care vor avea reducere de normă de la 18 la 12 ore şi chiar şi aşa, cu norma redusă pentru profesorul stagiar, va trebui să aibă asigurat salariul mediu pe economie”, scrie News.ro.

Reamintim că președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a declarat că proiectele de lege ale educației nu au o perspectivă clară, iar propunerile se află „într-o fundătură.”