Elevii vor putea fi însoțiți de părinți sau bunici în prima zi de școală. Sub ce recomandări va începe noul an școlar
- Andra Puiu
- 2 septembrie 2022, 17:19
Părinții și bunicii își vor putea însoții copiii/nepoții în sălile de clasă. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a reacționat după ce sute de părinți au scris pe rețelele de socializare că au primit mesaje de la școli și grădinițe cum că ar exista un ordin al ministrului prin care părinții și bunicii nu pot intra în sălile de clasă.
Anunțurile făcute de Ministerul Educației și Sănătății
Ministerul Educației și Ministerul Sănătății încurajează familiile să fie alături de cei mici la deschiderea anului școlar. Acest lucru se întâmplă cu atât mai mult cu cât marea majoritate a evenimentelor de acest tip se organizează în spatii deschise.
La rândul său, Ministerul Sănătății precizează că virozele respiratorii sunt frecvente în sezonul rece și pot afecta colectivitățile în care copiii desfășoară activități de învățământ. Atât infecția cu SARS-CoV-2, cât și gripa fac parte din categoria virozelor respiratorii, care pot produce complicații, mai ales la persoanele care prezintă anumite comorbidități (boli cardiovasculare, boli pulmonare, diabet etc.). Prevenirea și controlul infecțiilor respiratorii sunt posibile în mare măsura dacă sunt respectate o serie de reguli.
Reguli de igienă
Alexandru Rafila a făcut o serie de recomandări atât pentru cadrele didactice, cât și pentru părinți. Astfel, ministrul Sănătății a vorbit despre câteva reguli de igienă, precum:
- spălarea frecventă a mâinilor și/sau dezinfecția lor (înainte de intrarea în clasă, înainte de masă, după utilizarea toaletei, după tuse/strănut, ori de câte ori e necesar)
- igiena respiratorie: tuse, strănut în șervețel de unica folosința sau în plica cotului, aruncarea șervețelului la gunoi imediat după folosire, spălarea/dezinfecția mâinilor după tuse/strănut
- igiena în clase: aerisirea frecventa a sălilor de clasă (păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil sau aerisirea cel puțin 10 minute după fiecare oră de curs), curățenia și dezinfecția suprafețelor și obiectelor din unitățile de învățământ înaintea începerii cursurilor
- evitarea schimburilor de obiecte personale.
Recomandările lui Alexandru Rafila
De asemenea, Rafila a mai precizat că recomandă în continuare purtarea măștii de protecție spațiile închise aglomerate, slab ventilate și respectarea distanțării fizice de minim 1,5 metri în timpul cursurilor, dacă e posibil. În același timp, părinții sunt rugați să nu trimită la școală copilul atunci când se confruntă cu simptome de viroza respiratorii, dureri în gât
În ceea ce privește cadrele didactice, ele vor trebui să realizeze zilnic la prima oră de curs, o inspecție vizuală a elevilor prezenți în clasă cu scopul identificării unui eventual elevul bolnav care prezintă semne de febră/boală infecto-contagioasă. În cazul identificării unui elev cu semne de boală transmisibilă respiratorie, se recomandă izolarea lui față de restul clasei și informarea părinților în vederea îndrumării către un medic și asigurarea tratamentului specific, informează Mediafax.