Evenimentul ZileiSocialSorin Cîmpeanu intervine în scandalul testelor pentru copii: Se livrează în condiții de siguranță. „Acuzațiile trebuie taxate penal”

Sorin Cîmpeanu intervine în scandalul testelor pentru copii: Se livrează în condiții de siguranță. „Acuzațiile trebuie taxate penal”

Sorin Cîmpeanu intervine în scandalul testelor pentru copii: Se livrează în condiții de siguranță. „Acuzațiile trebuie taxate penal”
Ministrul Educației reacționează după acuzațiile lansate de un parlamentar USR cu privire la neconformitatea modului în care sunt livrate testele anti-coronavirus pentru elevi. Acesta a transmis în mod fals că testele sunt livrate „fără instrucțiuni, fără prospect”, Sorin Cîmpeanu negând învinuirile. Inspectoratele școlare au achiziționat inclusiv pungi sterile și mănuși de unică folosință pentru a asigura corectitudinea manevrărilor acestor teste, care vor fi livrate împreună cu o copie a instrucțiunii și a certificatului de conformitate, a informat ministrul Educației, sâmbătă, 27 noiembrie.

Tot scandalul a izbucnit după ce senatorul USR Ștefan Pălărie l-a acuzat pe ministrul Educației că „va ieși triumfător la toate televiziunile să anunțe satisfăcut că testele au sosit în școli”, însă va omite să precizeze un detaliu important, anume că dispozitivele au fost livrate „fără instrucțiuni, fără prospect”.

Useristul a pus sub semnul întrebării încrederea profesorilor „obosiți și scârbiți de lipsa de respect” în rezultatele indicate de testele de salivă, precizând că aceștia vor petrece ore întregi „să pună cu mâna în punguțe cumpărate de ei căpăcele, bețișoare și pliculețe”. Redăm textul integral redactat de senatorul USR Ștefan Pălărie:

Senatorul USR Ștefan Pălărie acuză teste de salivă livrate „fără instrucțiuni, fără prospect”

„Astăzi seara la ora 18:30 au sosit în școli testele de salivă mult promise. În niște cutii mari de carton în care se găsesc 50 de bețișoare într-o pungă, 50 de căpăcele într-o pungă, 50 de flacoane într-o pungă, 50 de pliculețe cu substanță într-o pungă. Fără instrucțiuni, fără prospect. Noaptea minții!!!!

Ordinul este ca joi toți copiii din școală să primească câte un test de salivă aplicat. Profesorii trebuie să găsească soluții ca din seturi de batjocură de 50 de căpăcele și alte ingrediente să asambleze kituri unitare complete.

Stimate domn Cătălin Botezatu, stimați domni din Clanul Cămătaru, felicitări pentru vânzarea către ONAC! Nimeni nu se aștepta la atâta ingeniozitate. Clubul profesorilor din România vă urează un 1 Decembrie cu mult belșug și Sărbători Fericite! O face în timp ce se întreabă cât de prost sau cât de ticălos poate fi statul român care să fie complice la mizeria asta”.

Sorin Cîmpeanu: „Astfel de acuzații trebuie taxate penal”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a intervenit în isteria creată pe fondul modalității în care au fost distribuite testele anti-COVID-19 pentru elevi și a oferit asigurări părinților că testele sunt livrate în conformitate cu regulile stabilite.

„Am primit 6, 5 milioane de teste. În primul rând, cerințele de performanță și de reglementare au fost elaborate de Agenția Națională a Medicamentului.

În al doilea rând, licitația a fost organizată de Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC).

În al treilea rând, contractele au fost semnate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), iar recepția a fost făcută conform contractului semnat”, a transmis ministrul Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, inspectoratele școlare județene au intrat deja în posesia testelor livrate până în prezent, în două tipuri de cutii – unele în ambalaje de câte 25 de buc, altele în cutii de câte 50 de buc. Toate acestea conțin cinci categorii de componente și instrucțiuni, potrivit ministrului Educației, precum și un certificat de conformitate. Așadar, „afirmația cum că nu sunt conforme este falsă”, a spus Sorin Cîmpeanu, care a mai precizat că astfel de poziții „trebuie taxate inclusiv penal”.

„Fiecare test va fi însoțit de o copie a instrucțiunii și a certificatului de conformitate”

„Achiziția făcută la nivel guvernamental s-a făcut cu cerința deținerii certificatului de conformitate. Aș vrea să vă spun că există deja inspectorate școlare județene care au rezolvat problema ambalând individual aceste teste.

Vă mai spun că am discutat la DGSU, iar doctorul Raed Arafat ne-a confirmat că așa se livrează testele în toată lumea, când este vorba de cantități mari. Și în Germania, și în alte state europene.

Este o problemă, într-adevăr, este încă o complicație pentru personalul din învățământ, dar sunt convins că acest lucru se va rezolva pentru că problema există, este mare, dar avantajul testării este mult mai mare, iar profesorii din școli înțeleg foarte bine acest lucru. (…)

S-au achiziționat și pungi sterile, la preț de 3, 7 lei 100 de bucăți, inclusiv mănuși de unică folosință pentru manevrarea acestor teste. De asemenea, fiecare test va fi însoțit de o copie a instrucțiunii și o copie a certificatului de conformitate”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Părinții vor ști totul despre testele pentru copii

Mai mult decât atât, reprezentanții inspectoratelor școlare au distribuit deja materiale video care surprind procesul prin care trec testele de salivă pentru elevi pentru a facilita înțelegerea administrării acestora.

Nu în ultimul rând, Ministerul Educației a stabilit împreună cu Ministerul Sănătății, reprezentat de medicul Alexandru Rafila, să filmeze și la nivelul organului de sănătate un material video în acest sens, care să fie distribuit tuturor școlilor din țară cu scopul de a ajunge atât la elevi și părinți, cât și la cadrele școlare astfel încât să nu se mai pună sub semnul întrebării condițiile în care sunt livrate testele.


Accesează: