Sondajul care arată ce i-a supărat cel mai mult pe români în pandemie. Masca și restricțiile

Pentru români, limitarea circulației, purtarea măștii de protecție sanitară și distanțarea socială au fost restricțiile cel mai greu de suportat în perioada pandemiei.

Românii s-au obișnuit cel mai greu, în perioada pandemiei de coronavirus, cu restricțiile privind purtarea măștii de protecție sanitară. Că așa stau lucrurile o demonstrează protestele anti-mască ce au avut loc în toată țara, în urmă cu câteva luni.

Informația apare în ultima cercetare sociologică realizată de IRES, Institutul Român pentru Evaluare și Strategii. Acesta a fost realizat în perioada 18 – 21 mai 2021 și analizează percepția publică privind măsurile de relaxare a restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19

Conform cercetării sociologice, un procent de 17% dintre cei care au acceptat să răspundă au indicat purtarea măștii drept restricția cea mai greu de respectat. Dintre aceștia, 12% au spus că le-a fost dificil să poarte masca în general, indiferent dacă a fost vorba de spații deschise sau închise. Un procent de 5% au precizat că le-a fost greu să poarte masca de protecție la interior.

Câți români au fost iritați de lockdown

Cercetarea a mai arătat că cea mai mare parte dintre participanți au fost nemulțumiți de impunerea restricțiilor de circulație și de obligativitatea rămânerii la domiciliu, în lockdown, izolare sau carantină. Și în acest caz, fiecare a văzut lucrurile în felul propriu. Astfel, 11% dintre cei intervievați s-au arătat deranjați de restricțiile de circulație impuse pe timpul nopții. Un procent de 9% nu au văzut rostul declarațiilor pe propria răspundere în vederea deplasării.

Alți 5% nu au fost de acord cu restricțiile de circulație impuse între localități, iar 3% s-au arătat în dezacord cu interdicțiile de deplasare pentru persoanele vârstnice. Doar 1% dintre cei care au răspuns s-au arătat nemulțumiți de faptul că nu au putut merge la biserică, iar alți 1% nu au fost de acord cu interzicerea călătoriilor în străinătate.

Închiderea localurilor publice nu a deranjat

Pe de altă parte, 7% au fost nemulțumiți, arată cercetarea, de faptul că li s-a impus să rămână în casă – lockdown, iar 5% nu au fost de acord cu izolarea sau carantinarea persoanelor suspecte de COVID-19.

Alți 9% spun, conform sondajului realizat de IRES, că a fost dificil să respecte rigorile legate de distanțarea fizică pentru că acestea au impus lipsa contactului cu rudele și prietenii.

Restricțiile privind reducerea programului de funcționare a magazinelor i-a nemulțumit pe 4% dintre cei care au răspuns chestionarului, iar cele privind funcționarea localurilor publice (restaurante, baruri, cluburi etc.) doar pe 1%.

Același procent de nemulțumire, 1%, a fost înregistrat și în rândul celor care nu au mai putut participa la evenimente de divertisment sau culturale, dar și între cei care nu au mai mers la petreceri, nunți sau botezuri.