Veste uriașă pentru Capitală. Sute de mii de oameni scapă de restricții

Veste uriașă pentru Capitală. Sute de mii de oameni scapă de restricții

Carantina de weekend ar putea fi ridicată în două sau trei săptămâni în București, iar vaccinarea a peste 50% dintre cetățeni în Capitală ar putea duce la renunțarea măștii de protecție în spațiile publice.

Prefectul Alin Stoica a explicat, vineri, ce măsuri speciale sunt luate în considerare pentru perioada următoare. Alin Stoica a mai detaliat când am putea scăpa de carantina de weekend. De asemenea, Alin Stoica a anunțat că se discută ridicarea măsurilor de restricție pentru cetățenii care s-au vaccinat.

Rata de infectare în ultimele 24 de ore a fost de 4,14 la mia de locuitori în București

În București s-au înregistrat în ultimele 24 de ore 4,14 cazuri de infectări cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori. Pe fondul scăderii numărului de cazuri COVID-19, prefectul Alin Stoica preconizează că în 2-3 săptămâni, bucureștenii ar putea scăpa de carantina de weekend.

"Dacă vom avea peste 50% din cetățeni vaccinați vom putea discuta despre renunțarea la masca în spații deschise", a declarat prefectul Alin Stoica. El a mai precizat că nu se ia în considerare aplicarea unei excepții pentru acei bucureșteni care s-au vaccinat deja, pentru a putea renunța la mască în spații deschise.

Indicele de infectare este în scădere

Prefectul Bucureștiului, Alin Stoica, a mai arătat că indicele de infectare este în scădere. El și-a exprimat convingerea că trendul se va menține și că se va ajunge la un indice de infectare cât mai scăzut în curând în București.

„Indicele de infectare este în scădere. Sperăm că în curând să trecem de 3.5 și atunci o să rămânem pe regulile anterioare. Eu cred că este posibil mai devreme de vara, dacă trecem cu bine de Sărbătorile de Paște.

Dacă ne vom comporta ca până acum, este posibil ca în 2-3 săptămâni să avem un indice suficient de mic care să ne permită să avem terasele deschise până la ora 21:00. La fel și pentru magazine", a mai spus prefectul Capitalei Alin Stoica.

Astfel, situația pandemică redevine controlabilă, iar Bucureștiul poate reveni în curând către o anumită normalitate în confruntarea cu coronavirus.

Măsurile, care expiră la 24 aprilie, vor fi prelungite printr-o hotărâre a CMSU, într-o ședință online

De asemenea, prefectul Capitalei Alin Stoica a afirmat că sâmbătă va avea loc o şedinţă online a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă pentru a prelungi măsurile luate în Bucureşti care expiră în noaptea de 24 aprilie. Alin Stoica a adăugat că vor fi excepţii cum ar fi vinerea aceasta şi vinerea următoare, 30 aprilie: programul magazinelor va fi până la ora 20.00, nu până la 18.00, iar în noaptea de Paşte şi de Ramazan circulaţia persoanelor va fi permisă între orele 20.00 şi 05.00.

Prefectul Capitalei a mai precizat că operatorii economici preconizează că va fi o încărcare suplimentară a magazinelor în perioada Floriilor, dar şi între 27 şi 29 aprilie, înainte de sărbătorile de Paşte.

Aglomerarea de Paște este luată în calcul

„O să fie cu siguranţă o aglomerare în magazine şi atunci vom avea şi noi o atenţie sporită să îi ajutăm în sensul în care o să meargă pe acolo patrule şi să mai atragă atenţia clienţilor să păstreze distanţarea, dacă e să stea la coadă în afara magazinului ca să nu apară probleme”, a explicat Stoica.

„Se menţin măsurile care sunt în vigoare, cu excepţia următoare – vinerea următoare va fi ca şi vinerea aceasta programul magazinelor şi în general al operatorilor economici până la ora 20.00 şi în noaptea de Înviere este permisă circulaţia pe toată noaptea între ora 20.00 – 05.00. La fel face excepţia noaptea de Ramazan care este peste o săptămână după Paşte. În rest, măsurile sunt ca şi până acum. Circulaţia în această vineri a rămas tot până la ora 20.00, dar am dat deja dispoziţie către Poliţie să permită circulaţia persoanelor fără niciun fel de probleme până la ora 21.00, pentru a se retrage acasă. Nu vor fi probleme”, a spus Alin Stoica vineri, pentru News.ro.

Alin Stoica a vorbit şi despre măsurile STB în mijloacele de transport în comun şi anume un număr de 500 de mijloace de transport în comun din total parc au pus la punct un sistem de monitorizare de la distanţa astfel încât să poată fi suplimentat şi numărul de maşini aflate în circulaţie.