Sondaj. Sancțiunile UE nu sunt benefice. Ce consideră ungurii

Sondaj. Sancțiunile UE nu sunt benefice. Ce consideră ungurii Sursa: Roman Romaniuk | Dreamstime.com

Un sondaj de opinie publică realizat de Institutul Nézőpont a arătat că ungurii consideră că sancțiunile UE împotriva lui Putin distrug Europa și că situația trebuie rezolvată prin alte modalități.

Potrivit unui sondaj de opinie publică realizat de Institutul Nézőpont, unul din doi maghiari consideră că sancţiunile UE nu sunt deloc benefice pentru Europa. 12 la sută dintre cei chestionaţi consideră că Rusia are de suferit din cauza sancțiunilor.

Rezultatele sondajului Institutului Nézőpont, realizat prin telefon cu participarea a 1000 de persoane între 3 şi 5 octombrie, au arătat că ungurii nu au încredere în sancțiunile Europei pentru Rusia.

La întrebarea dacă sancţiunile sunt mai dăunătoare pentru Europa sau pentru Rusia, majoritatea respondenţilor – 50% – au spus că sunt mai dăunătoare pentru Europa. Doar 12% au spus că ele dăunează mai mult Rusiei. Aproape o treime dintre respondenţi – 32% – au declarat că ambele părţi sunt afectate în mod egal de măsurile restrictive. Aceștia consideră în proporţie aproximativ egală că sancţiunile afectează mai degrabă Europa (24%) decât Rusia (28%). În timp ce 43% au fost de părere că ambele părţi suferă în mod egal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate astea, şapte din zece alegători ai partidelor de guvernământ consideră că Europa este mai afectată de sancţiuni. Doar 2% cred că măsurile restrictive afectează mai mult Rusia. În timp ce 23% consideră că ambele sunt afectate în mod egal de politica de sancţiuni, potrivit MTI.

Sursa: Roman Romaniuk | Dreamstime.com

Ungaria, consultare națională

Prim-ministrul Viktor Orban a declarat că sancțiunile împotriva Rusiei nu vor da rezultate și că poporul trebuie să își spună părerea despre aceste măsuri. „Noi apreciem că sancțiunile ne distrug”, a scris în preambul guvernul pe pagina sa de Facebook atunci când a publicat formularul.

Ungaria a organizat o consultare națională și a anunțat că vrea să își păstreze o relație civilizată cu Rusia. „Aprobați sancțiuni care fac să crească prețurile alimentelor”, crescând astfel „riscul foametei în țările emergente” și „presiunea migratorie” la frontierele Europei?. Aceasta este una din întrebările din formularul trimis către opt milioane de familii.

Guverul de la Budapesta consideră că măsurile au pus „în pericol capacitatea gospodăriilor de a se încălzi și viabilitatea întregii economii europene”.