Ungaria organizează o consultare națională. Poporul trebuie să răspundă dacă e de acord cu sancțiunile UE împotriva Rusiei
- Andra Puiu
- 15 octombrie 2022, 07:15
Ungaria a lansat oficial vineri o consultare națională asupra sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei. Este vorba de măsurile occidentale pe care prim-ministrul Viktor Orban le-a criticat în permanență.
„Noi apreciem că sancțiunile ne distrug”, a scris în preambul guvernul pe pagina sa de Facebook atunci când a publicat formularul. Decizia Ungariei de a organiza această consultare națională vine în contextul în care sancțiunile au fost totuși aprobate de toate cele 27 de state membre. Așadar, și autoritățile de la Budapesta au a fost de acord cu aceste măsuri.
„Aprobați sancțiuni care fac să crească prețurile alimentelor”, crescând astfel „riscul foametei în țările emergente” și „presiunea migratorie” la frontierele Europei?. Aceasta este una din întrebările din formularul trimis către opt milioane de familii.
În plus, o altă întrebare le cere ungurilor să își exprime opinia legate de măsurile care vizează sectorul energetic rus, indiferent dacă acestea au fost adoptate sau doar discutate. De asemenea, postarea guvernului a continuat prin a susține că deciziile UE au dus la facturi record. Astfel, măsurile au pus „în pericol capacitatea gospodăriilor de a se încălzi și viabilitatea întregii economii europene”, susține guvernul de la Budapesta.
Ungaria vrea să își păstreze relațiile cu Rusia
De când trupele lui Vladimir Putin au declanșat războiul din Ucraina, Ungaria a avut grijă să păstreze relații bune cu Kremlinul pentru a continua să primească gaze și petrol. Este important de amintit că Budapeste este dependentă de importurile de hidrocarburi rusești. În acest context, ministrul de externe, Peter Szijjarto, se află la Moscova pentru a participa la un forum dedicat energiei. Ministrul a adoptat o atitudine total opusă față de ceilalți membrii europeni.
Viktor Orban a atacat încă o dată vineri, în cursul unui interviu la radio, măsurile luate de UE. Prim-ministrul a susținut că sancțiunile au fost decise de o „elită europeană, în mod nedemocratic”. El a justificat această consultare prin voința de a „crea un consens național” . Cetățenii trebuie să răspundă la chestionar până pe 9 decembrie. Guvernul ungar a utilizat în mai multe rânduri această metodă pentru a denunța, de exemplu, politica UE în domeniul migrației și acordarea de indemnizații deținuților și romilor. Executivul Ungariei a făcut aceste demersuri fără să fie sancționat legal, informează Agerpres.