UE arată ”cartonașul roșu” Turciei pentru survolările ilegale și amenințările împotriva Greciei și a Ciprului
- Adriana Popescu
- 13 octombrie 2022, 14:25
Raportul Comisiei Europene cu privire la progresul Turciei în procesul de aderare la UE include referiri clare la atitudinea Turciei față de Grecia și Republica Cipru. Există o mențiune clară la survolările ilegale ale insulelor grecești de către avioane militare turcești, precum și la amenințările retorice directe la adresa suveranității grecești. Se subliniază totodată că UE „are un interes strategic în dezvoltarea unei relații de cooperare și reciproc avantajoase cu Turcia”, dar îndeamnă din nou Ankara să evite orice amenințări care ar putea afecta relațiile de bună vecinătate.
Concret, se precizează, printre altele: „După unele evoluții pozitive din 2021, relațiile cu UE s-au înrăutățit în prima jumătate a anului 2022, din cauza încălcărilor repetate ale spațiului aerian grecesc de către avioanele de luptă turcești în Marea Egee, precum și din cauza declarațiilor amenințătoare ale Turciei cu privire la suveranitatea insulelor grecești și împotriva Ciprului. În plus, Turcia a continuat să desfășoare exerciții militare în zonele maritime ale Ciprului, iar nave de război turcești au obstrucționat ilegal activitățile de prospectare în Zona Economică Exclusivă (ZEE) a Ciprului. În ciuda condamnării internaționale, Turcia și-a continuat planul de deschidere a zonei închise Varosha. Tensiunile din Marea Egee și din Mediterana de Est nu au favorizat relațiile de bună vecinătate și au subminat stabilitatea și securitatea regională”.
Se reamintește că „UE, cel mai recent la Consiliul European din iunie 2022, a cerut în mod repetat Turciei să evite orice fel de amenințare, crearea oricărei surse de tensiuni sau întreprinderea oricărei acțiuni care dăunează relațiilor de bună vecinătate și soluționării pașnice a disputelor”.
Există, de asemenea, obiecții foarte serioase la adresa situației interne din Turcia. Se remarcă, printre altele, că în ultimii ani „guvernul turc nu a inversat tendința negativă în ceea ce privește reformele, în ciuda angajamentului său repetat de a adera la UE”.
„Îngrijorările serioase ale UE cu privire la deteriorarea continuă a democrației, a statului de drept, a drepturilor fundamentale și a independenței sistemului judiciar nu au fost luate în considerare. A existat un regres suplimentar în multe domenii. S-au amplificat îngrijorările cu privire la guvernanța economică și la buna funcționare a economiei de piață”, se mai arată în raportul UE cu privire la progresele Turciei.
Vicepremierul Comisiei Europene Margaritis Schinas consideră raportul ”un pas important din partea Europei. Deschide drumul pentru impunerea de sancțiuni împotriva Turciei”. Această declarație a fost făcută de Schinas în cadrul întâlnirii avute la Bruxelles cu guvernatorul regiunii Thessalia, Kostas Agorastos.
Comisarul european pentru extindere: Turcia trebuie să respecte suveranitatea tuturor statelor membre
Turcia trebuie să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor statelor membre UE, a subliniat comisarul pentru Extindere și Vecinătate, Olivér Várhelyi vorbind în Parlamentul European despre raportul Comisiei Europene.
„În ciuda ofertei UE pentru un angajament constructiv cu Turcia, tensiunile cu unele state membre au crescut din nou în 2022. În iunie 2022, Consiliul European și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la acțiunile și declarațiile recente repetate ale Turciei. Consiliul a reiterat că Turcia trebuie să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor statelor membre și a subliniat că se așteaptă ca Turcia să respecte pe deplin dreptul internațional, să reducă tensiunile în interesul stabilității regionale în estul Mediteranei, să promoveze relații de bună vecinătate în mod sustenabil” a subliniat Várhelyi.
Nemulțumire la Ankara
Turcia a lansat acuzații la adresa Comisiei Europene, ca urmare a mențiunilor din raportul cu privire la progresul Ankarei în procesul de aderare. Ministerul turc al Afacerilor Externe a vorbit despre un raport fără viziune și despre prejudecăți la adresa Ankarei. Potrivit Ministerului turc de Externe, raportul Comisiei Europene „reflectă opiniile nelegale și maximaliste ale grecilor și ale ciprioților greci cu privire la problemele din Mediterana de Est, Marea Egee și Cipru”.
"Uniunea Europeană nu este un organism judiciar internațional care decide cu privire la zonele de jurisdicție maritimă”, susține Ministerul Afacerilor Externe de la Ankara, potrivit Agenției Anadolu, acuzând în același timp Comisia Europeană că ignoră pozițiile Turciei și ale ciprioților turci, „arătând astfel interesele cui le are în vedere", notează kathimerini.gr.