Editura Evenimentul si Capital

Biserica, Armata, NATO și Primăria, în topul INSTITUȚIILOR în care au cea mai mare încredere românii | GRAFICE SONDAJ INSCOP

14-09/patriarhie-465x390
Autor: | | 1 Comentarii | 234 Vizualizari

Sondajul INSCOP efectuat în luna septembrie arată că românii acordă cea mai mare încredere primăriilor - din sfera instituţiilor politice, Armatei - din cea a instituţiilor executive, Bisericii - din sfera instituţiilor sociale sau private şi NATO - din sfera instituţiilor internaţionale.

Topul încrederii în instituţiile sociale sau private din luna septembrie este dominat în continuare de Biserică cu 63,4% încredere multă şi foarte multă (procente din totalul populaţiei fără non-răspunsuri), faţă de 62% în iulie. Biserica este urmată de Universităţi cu 41,7% faţă de 43,1% în iulie 2014, presă 35,3% (faţă de 36,2% în iulie), organizaţiile societăţii civile 30,4% (faţă de 27,9%), Sindicate 20,4% (faţă de 23,4% în iulie), Patronate 19,8% (faţă de 19,3% în iulie 2014) şi Bănci, 18,2% (faţă de 15,9% în iulie). Ierarhia nu este schimbată față de măsurătoarea anterioară. O curbă cert descrescătoare este înregistrată în cazul încrederii în universităţi pe durata ultimului an.

”Prezența patronatelor și a băncilor la coada clasamentului continuă deja de câteva luni şi ne arată că economia este încă departe de a fi funcţională din punct de vedere al vieţii de zi cu zi. În general însă, instituţiile grupate la acest capitol nu sunt afectate încă de o tendinţă continuă descrescătoare, precum cele politice”, a precizat Darie Cristea, coordonator programe INSCOP.

La categoria instituții politice, curba încrederii este descendentă, excepția e dată de primării, care potrivit experților, sunt singurele instituţii care par a ieşi din acesată tendinţă, dar faptul e explicabil, având în vedere că primăriile au un metabolism politic aparte.

Cifrele încrederii pentru începutul lui septembrie 2014 sunt următoarele (procentele cumulează încredere multă şi foarte multă din totalul populaţiei fără non-răspunsuri): Primăriile – 41,6% (40,9% în iulie 2014), Curtea Constituţională – 29,7% (31,2% în iulie), Consiliile judeţene – 28% (29,6% în iulie), Guvernul – 27,6% (28,6% în iulie), Preşedinţia – 18,3% (20,2% în iulie), Parlamentul – 15,6% (16,5% în iulie), partidele politice – 10,8% (12,5% în iulie). Consiliile județene și primăriile par a avea chiar o uşoară creştere de încredere odată eliberate de încărcătura politică dată de campania electorală din mai.

„Practic, pe cifrele din septembrie, avem trei tipuri de instituţii în raport cu investiţia de încredere a cetăţeanului. Primăriile stau ceva mai bine decât celelalte – ele sunt şi instituţiile politice cu care cetăţenii au poate relaţia cea mai directă. Ele sunt mai degrabă asociate cu primarul decât cu partidele politice. Consiliile judeţene, Curtea Constituţională şi Guvernul sunt văzute probabil drept ceva între politic şi administrativ, de aceea scapă de o parte din atributele negative pe care publicul le pune în seama partidelor sau Parlamentului. Consiliile judeţene au beneficiat şi de o „reclamă” relativ negativă în ultima vreme, unii titulari ai funcţiilor de preşedinte de la nivelul lor apărând în anchete de corupţie. La treapta cea mai de jos a încrederii stau instituţiile politice prototipice: Parlamentul şi partidele”, a explicat Darie Cristea.

Cine este si cum arata fosta sotie a lui Florian Walter! E o fosta vedeta TV! De ce au divortat cei doi

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI