Somnul, alungat de tehnologie

Somnul, alungat de tehnologie

Insomniile îi afectează pe copiii care au televizor ori calculator în cameră, dar şi pe adulţii stresaţi sau prea activi.

Lipsa somnului scade imunitatea, puterea de concentrare şi afectează comportamentul. Pe termen lung, un somn prost este asociat cu numeroase afecţiuni precum boli de inimă, depresia sau diabetul. Mai grav este că nici copiii nu sunt scutiţi de tulburările de somn.

Aceştia riscă să devină obezi şi să nu se mai poată concentra la şcoală. Specialiştii în somn dau vina pe tehnologia modernă care, în loc să ne lase mai mult timp liber, ne menţine conectaţi la sarcinile de la serviciu sau casnice.

Timpul liber, din ce în ce mai scurt Prelungirea activităţilor de peste zi până noaptea târziu este unul dintre motivele pentru care orele de somn sunt din ce în ce mai puţine.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Trăim într-o societate tot mai «obosită». Deşi dezvoltarea tehnologiei promitea mai mult timp liber pentru oameni, rezultatul este altul“, spune Neil Stanley, cercetător în somnologie la University of East din Marea Britanie. Pentru că tehnologia nu are nevoie de odihnă, oamenii pot munci cu ajutorul ei şi de acasă, şi de la serviciu, adaugă acesta.

„Orele prelungite la serviciu, valul de informaţii şi stresul asociat secolului XXI ne afectează somnul, fapt care, la rândul lui, este în detrimentul sănătăţii noastre, a performanţei profesionale, dar şi a vieţii personale“, mai spune specialistul.

La fel de necesar ca dieta şi sportul

Somnul este necesar organismului uman în aceeaşi măsură ca dieta sănătoasă şi exerciţiile fizice, fiind esenţial pentru sănătatea psihică şi emoţională. În plus, un somn odihnitor vă ajută să vă menţineţi greutatea şi pofta de mâncare la un nivel echilibrat.

„Un somn prost poate cauza o sensibilitate sporită la bolile infecţioase. Sistemul imunitar nu se mai poate dezvolta cum trebuie şi nu mai are o reacţie adecvată. Hiperactivitatea necontrolată te face să mănânci multe dulciuri, din cauza cărora se perturbă metabolismul. Acest lucru grăbeşte procesul de ateroscleroză, ceea ce poate duce la cardiopatie ischemică“, explică Cristian Sever Oană, medic de familie. Cei care nu dorm suficient riscă să devină depresivi.

„Rolul creierului este să proceseze informaţia. Dacă nu dormim suficient, apar tulburări de memorie. În momentul în care nu te mai poţi adapta la realitate pentru că nu poţi procesa informaţiile, pot să apară frustrările care, la rândul lor, pot cauza modificări hormonale şi neurologice şi, mai apoi, depresie“, explică Radu Braga, cercetător în neuroştiinţe la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti.

EFECTE

Micuţii care nu dorm nu învaţă bine

Lipsa somnului este periculoasă mai ales pentru copii, deoarece poate cauza obezitate, diabet, performanţe şcolare reduse şi probleme de comportament. „Copiii încep să doarmă tot mai puţin din cauză că au televizor sau calculator în cameră, iar la şcoală nu mai sunt în stare să înveţe şi nici să socializeze pentru că sunt irascibili“, spune cercetătorul în neuroştiinţe Radu Braga. La adulţi, tulburările de somn apar adeseori din cauza stresului, dar acestea sunt prezente şi la cei care nu dorm opt ore pe noapte.