Somnul nelinistit poate avea legatura si cu salteaua pe care dormiti.
Cele mai vechi de zece ani nu mai ofera confort, iar pernele isi pierd „termenul de garantie” dupa doi ani.
Nu este recomandat sa dormiti pe saltele foarte dure, dar nici pe unele extrem de moi. Pernele sunt mai comode daca sunt umplute cu pene de pasari, insa alergicii ar trebui sa le evite. Cat despre pozitia in care trebuie sa dormiti, exista unele recomandari, releva publicatia „Health Magazine”.
1. Alegerea saltelei. O saltea de calitate ajuta la mentinerea unei pozitii corecte a coloanei vertebrale, asigura muschilor odihna placuta si contribuie la o buna circulatie a sangelui. „In schimb, o saltea veche este ca un pantof purtat prea mult, in care nu va mai simtiti bine”, spune medicul Bert Jacobson, de la Universitatea de Stat Oklahoma (SUA).
Dintre toate tipurile de saltele existente pe piata - cu arcuri, din spuma, cu aer, cu apa, gel sau din latex - cele mai recomandate de specialisti sunt cele din ultimele doua categorii. Daca saltelele cu apa ofera senzatia de plutire in timpul somnului, cele din latex iau forma corpului, asigurand confort organismului. Mai mult, miscarile si rasucirile vor fi reduse. Daca nu va puteti permite astfel de saltele, sunt bune si cele cu arcuri, modernizate. „Bine ar fi si sa va feriti de saltelele sintetice pentru a evita transpiratia excesiva in timpul somnului”, completeaza Ramona Apostol, specialist in ergonomie si doctor de medicina muncii la clinica Medicover, din Bucuresti.
Sigur, o saltea noua nu va face miracole, dar nici nu se poate compara cu una care are deja denivelari. „O saltea buna asigura o suprafata confortabila pe care sa dormiti si o odihna placuta a muschilor”, spune Clete Kushida, director la Stanford University Center, Departamentul de cercetare a somnului.
2. Alegerea pernei. Perna este la fel de importanta ca si salteaua pe care dormiti, de aceea este indicat sa nu o folositi mai mult de doi ani. In cazul in care ati spalat-o des, ar fi bine sa renuntati la ea dupa un an. „Incercati sa nu folositi o perna foarte inalta. Gatul va sta flexat si se va crea o stare de tensiune la nivelul coloanei”, atrage atentia medicul Ramona Apostol. Specialistul recomanda sa va orientati catre pernele care nu provoaca alergii (hipoalergene).
3. Pozitia in somn. Puteti dormi atat pe spate, cat si pe burta sau pe o parte, important este sa va odihniti din plin. Cateva sfaturi va pot asigura totusi un somn mai linistit. Astfel, daca dormiti pe spate, va poate ajuta o perna mica pusa sub genunchi. Daca va culcati pe o parte, este mai bine sa tineti o pernuta intre genunchi (este confortabil si pentru solduri). Daca dormiti cu fata in jos, ar fi util sa va puneti o perna sub burta, astfel incat sa mentineti pozitia naturala a coloanei vertebrale.
4%- 6% dintre romani sunt afectati de insomnii
> Iata ce probleme de sanatate apar daca dormiti pe o saltea incomoda: stari de oboseala generalizata, dureri musculare, de gat si ale coloanei.
> Efectele unui somn neodihnitor: minte incetosata a doua zi, lipsa poftei de mancare la micul dejun, cresterea riscului de aparitie a diabetului, a depresiilor sau a infectiilor virale.
> Cati romani sunt afectati de insomnii: aproximativ 4%-6% din populatie. Cele mai multe probleme le au femeile. Ele se odihnesc mai putin de sapte-opt ore pe noapte si adorm mai greu decat partenerii lor.