Soluţiile propuse de Iohannis pentru relaţia cu Rusia. Se construiește un zid de apărare față de Putin

Soluţiile propuse de Iohannis pentru relaţia cu Rusia. Se construiește un zid de apărare față de Putin

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat între 24-25 mai la reuniunea extraordinară a Consiliului European şi a profitat de ocazie pentru a discuta despre unele dintre cele mai importante teme pentru ţara noastră, printre care şi relaţia cu Rusia.

Soluţiile propuse de Iohannis pentru relaţia cu Rusia. Lui Vladimir Putin nu-i va plăcea decizia luată în Consiliul European. În prim-plan apare o strategie pentru contracararea acţiunilor expansioniste ale Moscovei.

De asemenea, liderul de la Palatul Cotroceni a precizat că este necesară consolidarea securității partenerilor estici (printre care se regăsesc Ucraina, România şi Republica Moldova). Astfel, se va crea un „bloc” care să protejeze Europa față de Rusia. 

„În cadrul reuniunii, liderii europeni au avut o dezbatere strategică cu privire la relațiile UE-Rusia. Șefii de stat și de guvern au condamnat acțiunile ilegale, provocatoare și disruptive ale Federației Ruse la adresa Uniunii și statelor sale membre și au reafirmat unitatea și solidaritatea Uniunii Europene, precum și sprijinul pentru Republica Cehă, respectiv pentru partenerii estici.

Liderii europeni au invitat Înaltul Reprezentant și Comisia Europeană să prezinte un document care să conțină opțiuni de politică privind viitoarele relații cu Federația Rusă, în perspectiva reuniunii Consiliului European din luna iunie. Președintele Klaus Iohannis a exprimat susținerea pentru o abordare unitară și solidară a Uniunii, bazată pe cele cinci principii directoare agreate anterior.

Soluţiile propuse de Iohannis pentru relaţia cu Rusia

Preşedintele Rusie, Vladimir Putin

De asemenea, Președintele României a susținut necesitatea elaborării unui document strategic al Uniunii, care să conțină opțiunile de politică privind abordarea viitoare a relațiilor cu Federația Rusă, apreciind necesară o implicare a Uniunii pentru consolidarea securității și stabilității partenerilor estici, prin toate politicile și instrumentele europene, și, în special, a Parteneriatului Estic.

Liderii europeni au condamnat ferm acțiunile recente de deturnare a zborului Ryanair la Minsk și reținerea de către autoritățile din Belarus a jurnalistului Roman Protasevich și a partenerei acestuia.

În context, șefii de stat și de guvern au solicitat eliberarea imediată a celor doi, investigarea urgentă a incidentului aviatic, adoptarea de către Consiliul UE a unor sancțiuni suplimentare, inclusiv în domeniul economic, precum și adoptarea de măsuri pentru interzicerea zborurilor companiilor aeriene belaruse în spațiul aerian al UE, precum și a accesului acestora pe aeroporturile din Uniunea Europeană.

Președintele Klaus Iohannis a condamnat această acțiune de o gravitate excepțională și a susținut demararea urgentă a unei investigații internaționale care să determine circumstanțele producerii incidentului aviatic. De asemenea, Președintele României a solicitat identificarea unor măsuri ferme de răspuns”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale,