Soluția salvatoare pentru reînceperea școlilor. Doar un lucru simplu trebuie făcut
- Mihaela Dan
- 5 septembrie 2020, 14:26
Dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, este de părere că eliminarea îngrijorărilor cu privire la evoluția anului școalar 2020 - 2021 depinde de funcționarea școlii la nivel local.
Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății susține că este crucial ca părinții să fie informați corect și eficient cu privire la maniera în care activitatea didactică va fi desfășurată.
„În perioada următoare, când vor începe și alte tipuri de activități, sperăm să înceapă și școlile, e important ca lumea să înțeleagă că aceste activități sunt corelate cu nevoia de a păstra măsuri de siguranță.
Îngrijorarea este cauzată de incertitudini și de necunoaștere. Îngrijorarea cauzată de incertitudini trebuie lămurită de autorități, iar necunoașterea trebuie rezolvată de autoritățile locale și de cei responsabili cu funcționarea școlii la nivel local - cadre didactice, conducerea școlii.
Eu aș informa părinții, aș invita părinții înainte la școală, să vadă cum se va desfășura activitatea în școală. Asta va da încredere părinților, care vor înțelege că este esențial pentru copii să meargă la cursuri și să încerce să aibă o activitate școlară apropiată de cea normală”, a declarat Alexandru Rafila, scrie Digi24.
Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că autorităţile au avut discuţii privind începerea anului şcolar cu prezenţa fizică în clase de la 1 octombrie, iar până atunci cursurile să fie online, dar nu s-a luat încă o decizie în acest sens.
În acest context, ministrul Educației, Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a venit cu lămuriri.
Ea a declarat că aproximativ 80% dintre unităţile de învăţământ sunt pregătite cu dezinfectant şi măşti pentru începerea şcolii, dar că pe 7 septembrie direcţiile de sănătate publică vor analiza situaţia epidemiologică şi comitetele pentru situaţii de urgenţă vor decide în funcţie de scenarii.
„Nu vorbim despre faptul că începem de la 1 octombrie. Cred că a fost o neînțelegere referitoare la acest lucru. Au fost discuții în spațiul public, am discutat și eu la Minister, și la nivel guvernamental. Au fost niște propuneri venite, nu înseamnă că a fost luată o decizie. Trebuie să analizate toate propunerile de la sindicate, elevi și părinți. S-a rostogolit așa în spațiul public, dar scenariul acesta nu există, pentru că nu cunoaștem situația epidemiologică”, a precizat Anisie.
Ministrul a mai spus că declarația pe care a făcut-o premierul ieri e una venită din propunerile pe care le-am primit la minister, la Guvern.
„Trebuie să fim sinceri: sunt părinţi care cred că trebuie să amânăm începerea anului şcolar. Noi am făcut un anunţ. E pregătit deja documentul prin care începerea anului e prevăzută pentru 14 septembrie. A fost aprobat ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii. Acolo e prevăzut şi un calendar. Pe 7 septembrie, DSP-urile analizează situaţia epidemiologică. În funcţie de aceasta, dar şi de specificul şcolii, consiliile de administraţie din şcoli fac o propunere către inspectoratele şcolare, iar în comitetele pentru situaţii de urgenţă se decide, în funcţie de scenarii.
Unde situaţia e gravă, se poate face în sistem online. Deocamdată trebuie să avem o situaţie epidemiologică anunţată la nivel naţional Trebuie să ne uităm şi la situaţia în care se află copiii. Trebuie să ne asumăm toţi o responsabilitate. Autorităţile locale trebuie să se implice. Până la 7 septembrie, nu m-aş hazarda să spun care e scenariul, de asta am descentralizat decizia", a afirmat Anisie, la postul B1TV.