Cercetătorii i-au împărţit pe subiecţi în funcţie de răspunsurile lor privind timpul pe care şi-l petrec zilnic în poziţia aşezat – mai puţin de 3 ore, între 3 şi 6 ore şi respectiv peste 6 ore. De asemenea, ei au fost împărţiţi şi după timpul petrecut în faţa televizorului: mai puţin de 2 ore, între 2 şi 4 ore şi respectiv mai mult de 4 ore.

"Rezultatele acestui studiu demonstrează că persoanele care stau aşezate perioade lungi de timp sau care urmăresc mult timp programele de la televizor, au speranţa de viaţă mai redusă", conform autorilor săi.

Sedentarismul este cunoscut pentru faptul că favorizează diferitele tipuri de diabet, maladiile cardiovasculare şi creşte mortalitatea generală.

"Anumite studii susţin că în poziţie aşezat musculatura picioarelor nu este deloc activă, ceea ce produce o serie de perturbări la nivelul circulaţiei sanguine şi acumulări de zahăr şi de grăsimi în organism", explică coordonatorul acestui studiu, Dr Peter Katzmarzyk de la Universitatea din Louisiana.

Pentru a rămâne sănătoşi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă cel puţin 150 de minute de exerciţii fizice moderate sau intense pe săptămână.