Soluția lui Olaf Scholz pentru a scăpa de criza forței de muncă. Germania ar putea să devină „o ţară modernă de imigraţie”

Soluția lui Olaf Scholz pentru a scăpa de criza forței de muncă. Germania ar putea să devină „o ţară modernă de imigraţie” Olaf Scholz. Sursa foto: EPA/SASCHA STEINBACH

Germania se confruntă cu o criză a forței de muncă uriașă, iar Olaf Scholz consideră că singura variantă pentru a scăpa de aceste probleme este să ajute străinii să obţină cetăţenia germană mai ușor.

Germania are în plan să adopte o nouă lege a naţionalităţii, care va facilita străinilor să obţină cetăţenia germană, ca parte a unei schimbări mai ample a politicii de imigraţie. Aceasta este soluția lui Olaf Scholz pentru a scăpa de criza forței de muncă.

Proiectul de lege, care va fi prezentat parlamentarilor în următoarele luni, ar permite oamenilor să solicite cetăţenia după cinci ani de reşedinţă în Germania. Cei care știu limba germană pot să primească cetățenia după trei ani.

Legea ar ridica interdicţia privind dubla cetăţenie pentru persoanele din ţările din afara UE. În prezent, doar persoanele cu paşapoarte UE sau cele care au un părinte din Germania sunt eligibile pentru a deţine cetăţenia germană.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Germania, la fel ca multe alte ţări astăzi, se confruntă cu presiuni demografice imense şi îşi propune să obţină lucrători mai înalt calificaţi pentru a compensa populaţia îmbătrânită”, a declarat Natalia Bănulescu-Bogdan, director asociat la Institutul pentru Politica Migraţiei. „Modelele din întreaga lume arată că toate aceste ţări se străduiesc cu adevărat să-i atragă pe cei care pot contribui la economiile lor”, a spus ea, adăugând că măsurile vor ajuta Germania să devină „o ţară modernă de imigraţie”.

sursa foto. money buzz

Criza forței de muncă face ravagii în Germania

Populaţia Germaniei a atins un nivel maxim de 84,3 milioane în 2022, alimentată de o creştere record a imigraţiei nete, inclusiv a refugiaţilor ucraineni. Cu toate acestea, sunt din ce în ce mai puțini angajați în mai multe domenii. Un sondaj din ianuarie a arătat că mai mult de jumătate dintre companiile germane au dificultăţi să ocupe posturile vacante din cauza lipsei de muncitori calificaţi.

„Există o corelaţie între rezultatele mai ridicate pe piaţa muncii şi cetăţenia. Deci există unghiul de integrare economică. Apoi sunt unghiurile politice [şi sociale]”, a spus Banulescu-Bogdan. Și rata de naturalizare din ţară este în urmă faţă de cea a altor ţări europene, cetăţenia fiind acordată la 1,3 din 1.000 de persoane în 2020, comparativ cu o medie de 1,6 în UE, potrivit știripesurse.