Un grup de soldați din Republica Moldova, aduși în România pentru instrucție
- Nicolae Comănescu
- 22 ianuarie 2024, 15:00
Militari din Republica Moldova au fost detașați în România, în aceste zile, pentru a efectua o pregătire comună cu reprezentanți ai armatei din țara noastră.
Mai mulți militari ai Armatei Naționale din Republica Moldova participă la activități de instruire alături de colegii lor de breaslă, din România. Este vorba despre soldați din cadrul Brigăzii 15 Mecanizată „Podul Înalt”. Instruirea are loc până pe data de 26 ianuarie, la Centrul Secundar de Instruire pentru luptă de la Smîrdan, după cum a anunțat Ministerul Apărării de la Chișinău într-un comunicat.
Militari din Republica Moldova, pregătire în România
Activitățile de instruire și executarea tragerilor de luptă la nivel de companie au ca scop asigurarea interoperabilității între forțele participante, îmbunătățirea procesului de coordonare, precum și consolidarea parteneriatului dintre acestea.
Antrenamentele se desfășoară în conformitate cu Planul de activitate externă al Armatei Naționale pentru anul 2024, au mai afirmat oficialii de la Ministerul Apărării din Basarabia, conform radiomoldova.md.
Altfel, NATO a mobilizat 90.000 de soldați într-un exerciţiu militar de câteva luni, care va începe luni la frontiera de Est a UE.
În această săptămână încep „cele mai mari exerciții din ultimele decenii”, Steadfast Defender 2024. La aceste exerciții sunt angrenați în jur de 90 de mii de militari. Exercițiile vor dura câteva luni.
Cel mai mare exercițiu făcut de NATO
Este una din cele mai mari detaşări NATO de la încetarea războiului rece. Doar Marea Britanie va contribui cu 20.000 de membri ai personalului militar. Precum şi cu nave de război şi avioane de luptă.
Exerciţiul NATO „Steadfast Defender 24″ marchează 75 de ani de existenţă a alianţei occidentale.
„O demonstrație clară a unității noastre, a forței noastre de a ne apăra unii pe alții”, așa a anunțat comandantul suprem al Forțelor Aliate Nord Atlantice în Europa, generalul Christopher Cavoli.
„Este o punere în practică a noilor planuri de apărare ale NATO, care au și o importantă porțiune de exerciții pentru ca să testăm aceste planuri. „Toți aliații, inclusiv partenerul din Suedia participă la aceste exerciții, inclusiv din țara noastră. Este un exercițiu care face parte din noua logică de apărare și descurajare a NATO. Face parte din ceea ce privește executabilitatea planurilor de apărare pe care liderii noștri l-au aprobat la Summit-ul de la Vilnius”, a declarat Mircea Geoană, adjunct al Secretarului General NATO