Softul electoral "a picat" înainte de alegeri

Softul electoral "a picat" înainte de alegeri

Grupul Asesoft a renunţat la contractul cu Autoritatea Electorală Permanentă, deşi ar fi încasat de trei ori mai mulţi bani decât a fost prevăzut oficial.

Grupul de firme Asesoft a lăsat ieri Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) fără programul de centralizare a rezultatelor alegerilor parlamentare de la 30 noiembrie.

Holdingul, controlat de omul de afaceri Sebastian Ghiţă, a renunţat la contractul în valoare de aproape 2 milioane de euro, semnat cu AEP, pe motiv că i-ar aduce prejudicii de imagine. Ieri, instituţia guvernamentală s-a întrunit de urgenţă şi a cerut firmei lui Ghiţă o notificare oficială privind rezilierea contractului. Ghiţă: „Contractul ne aducea prejudicii de imagine“

„Am decis să renunţăm la contractul acela pentru că pare să ne creeze foarte multe probleme şi nu vrem să avem din cauza unui soft amărât tot felul de discuţii. Parcă văd că pierde vreunul alegerile, nu mai intră în parlament, şi ne înjură pe noi“, ne-a declarat ieri Sebastian Ghiţă.

El a precizat că decizia a fost luată săptămâna trecută cu directorii companiei, iar în cursul zilei de ieri a fost anunţată şi AEP. Patronul Asesoft a invocat o serie de presiuni la care a fost supus după ce contractul a fost câştigat de firma sa, fără a preciza explicit în ce au constat acestea.

„Au fost câteva articole în presă şi după aceea întrebări şi discuţii, tot felul de telefoane şi treburi din astea care ne-au făcut să credem că dacă nu acum, înainte de alegeri, sigur după, în urma nemulţumirilor inerente, vom fi ţintă, fie că am făcut softul prost, că s-a furat, că nu s-a furat. Şi atunci am luat decizia aceasta să renunţăm la contract“, a spus Ghiţă. Întrebat dacă gestul său are legătură cu sponsorizările pentru PNL în 2007, despre care a scris EVZ în momentul în care a câştigat licitaţia, patronul Asesoft a spus că a „sponsorizat şi PNL, şi PSD şi PDL cu aceeaşi sumă“. „Noi avem un comportament corect şi sponsorizăm toate cele trei partide“, a precizat Sebastian Ghiţă. El s-a arătat dispus ca pentru a scăpa de contract să plătească inclusiv taxa de penalizare pentru nerealizarea acestuia, care se ridică la 10% din valoarea lui.

SUPRAEVALUARE

De trei ori mai scump decât la alegerile locale

Asupra contractului încheiat de firma lui Ghiţă cu AEP planează o serie de suspiciuni. Una dintre acestea vizează chiar preţul softului electoral. În anunţul de licitaţie, AEP a estimat că va plăti din bugetul statului maximum 650.000 de euro pentru softul de contorizare electronică a voturilor pentru Parlamentul României.

Ulterior, instituţia şi firma lui Sebastian Ghiţă au încheiat un contract în valoare de 1.800.000 euro - o sumă mai mare de trei ori decât valoarea estimată iniţial de oficialii AEP.

Potrivit legislaţiei în vigoare (OUG 34/2006) privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, AEP avea obligaţia de a estima valoarea tranzacţiei „pe baza calculării şi însumării tuturor sumelor plătibile pentru îndeplinirea contractului respectiv“. În plus, autoritatea contractantă poate stabili o valoare estimată abia după ce ia în considerare „orice forme de opţiuni şi, în măsura în care acestea pot fi anticipate la momentul estimării, orice eventuale suplimentări sau majorări ale valorii contractului“. Cu alte cuvinte, valoarea estimată de AEP ar fi trebuit să reprezinte un plafon maximal, însumând toate cheltuielile presupuse de softul prin care se centralizează rezultatele electorale.

Astfel, s-a fixat suma maximă de 650.000 de euro (fără TVA), pe care oficialii AEP au considerat-o, în august a.c., „valoarea estimată“ a contractului. Într-un răspuns remis EVZ, oficialii autorităţii susţin că pentru determinarea acestei valori s-a luat în considerare suma plătită în primăvara lui 2008 pentru acelaşi tip de program informatic folosit la alegerile locale. Adică, aproximativ o jumătate de milion de euro. (Liviana Rotaru)

JUSTIFICĂRI   S-a negociat în mai multe runde

Pentru contractul cu AEP au intrat în competiţie firmele Siveco România (ofertă de 2,25 milioane de euro), IntraRom (2,91 milioane de euro) şi TeamNet International (1,8 milioane de euro) - membră a grupului Asesoft, patronat de Sebastian Ghiţă. La începutul acestei luni, firma TeamNet International a fost declarată câştigătoare, chiar dacă suma oferită era dublă faţă de cât estimase AEP. Întrebaţi cum justifică diferenţa de peste un milion de euro, reprezentanţii AEP dau vina pe votul uninominal. „După rundele de negociere (...), ofertanţii au motivat că algoritmul de repartizare şi alocare a mandatelor este mult mai complex, iar serviciile de digitizare şi centralizare a datelor sunt extinse în situaţia existenţei colegiilor uninominale“, au precizat oficialii Autorităţii. Purtătorul de cuvânt al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), Codrin Vulcu, ne-a declarat: „Instituţia publică este responsabilă pentru calcularea valorii estimative. E de preferat ca aceasta să reprezinte valoarea maximă la care poate fi atribuit un contract, dar nu este obligatorie această clauză. Atâta vreme cât există fonduri din care vor fi achitaţi banii, nu e ilegal“.

Ne puteți urmări și pe Google News