Editura Evenimentul si Capital

Socialismul a băgat Africa de Sud în beznă

Autor: | | 1 Comentarii | 1351 Vizualizari

Africa de Sud este o țară mare și foarte bogată. Ghinionul său și al locuitorilor săi este că a încăput pe mâna socialiștilor răposatului Mandela.

Un editorial al lui Daniel Greenfield pentru Front Page Magazine.

La aproape 150 de ani de la introducerea curentului electric în Africa de Sud, țara este în beznă. Penele de electricitate pot surveni în orice moment și atunci lumina, apa caldă, și chiar marile uzine se opresc.

Păstrarea alimentelor perisabile în frigider a devenit un pariu. Carnea pe care o cumperi azi s-ar putea să nu mai poată fi comestibilă mâine, dacă pana se produce și durează destul pentru a distruge toate alimentele pe care le-ai gătit.

Cu căderile de curent care pot dura și câte 12 ore sud-africanii s-au obișnuit să mânânce la lumina lumânării și să-și încălzească apa cu metodele primitive. Cei care își permit se reped să cumpere generatoare. Dar cererea este atât de mare încât e nevoie și de o lună pentru a achiziționa unul.

Nu e vorba doar de gospodării și de micile întreprinderi. Uzinele și minele se bat pentru a menține măcar nivelul minim de producție, în condițiile în care curentul electric se poate tăia pentru ziua întreagă.

Luminile de pe stradă folosesc aceeași rețea electrică, astfel că străzile devin adeseori un labirint cu mașini care claxonează disperate.

Africa de Sud este în pană de curent. Întreruperile de electricitate intenționate reprezintă un ultim effort pentru a evita o pană de electricitate la nivel național, care ar arunca țara într-o beznă mai adâncă și mai lungă.

În centrul catastrofei se află Eskom, compania de electricitate care aparține statului sud-african. Relicva socialistă a avut parte de numeroase scandaluri de-a lungul anilor, însă proasta sa funcționare a atins apogeul în regimul Congresului Național African. ANC a avut întotdeauna în Statele Unite o aură mistică datorită lui Mandela, însă este vinovat de alienarea completă a populației albe dar și a clase de mijloc de culoare.

Personalități cheie din ANC, inclusiv Nelson Mandela, au fost membre ai Partidului Comunist Sud-African. Sub regimul ANC, Eskom, cea mai mare companie publică a Africii de Sud, a fost victima unor jafuri masive. Acum câteva luni, o echipă de anchetă guvernamentală a încercat să dea de urma a 9,8 miliarde de dolari furați de la Eskom.

Și probabil acesta este doar vârful aisbergului.

În vederea alegerilor apropiate, întreruperile de curent sunt jenante politic pentru guvern, iar opoziția Alianța Democratică acuză ANC, aflat la putere, că a aruncat pe geam o sumă uriașă cu motorina, pentru a putea menține sistemul într-o oarecare stare de funcționare, până când au loc alegerile.

În prezent, Eskom este dominată de Sindicatul Metalurgiștilor, care are propria mișcare politică, Partidul Muncitoresc Socialist Revoluționar (SRWP), înființat în urma proiectului ANC de a sparge în bucăți Eskom. SRWP este o mișcare marxist-leninistă al cărei manifest cere abolirea proprietății private.

„Vom naționaliza pământul și îl vom pune sub controlul unui stat muncitoresc”, a declarat președintele său, tovarășul Irwin Jim, secretar general al Sindicatului Metalurgiștilor. „Sub guvernul socialist, nimeni nu va mai deține pământ, ceea ce va permite statului condus de muncitori să decidă asupra felului în care pământurile sunt alocate, cultivate și utilizate.”

Având în vedre succesul pe care Africa de Sud l-a obținut în utilizarea electricității sub controlul statului și al muncitorilor, încredințarea către SRWP a tuturor terenurilor va duce la foamete și la moartea a milioane de persoane.

Însă, atunci când nu cere o dictaturpă marxistă, SRWP combate privatizarea Eskom.

Aprovizionarea cu electricitate în Africa de Sud se află în mâinile marxiștilor care îi combat pe marxiștii mai moderați. SRWP nu își face griji dacă datoriile Eskom for falimenta Africa de Sud, sau dacă penele de curent lasă țara în beznă. ANC știe că dacă nu găsește mijloacele de a-și păstra puterea, va pierde clasa de mijloc.

SRWP-ul marxist se luptă pentru a păstra termocentralele pe cărbune falite ale Eskom, în vreme ce ANC a propus aducerea unor companii private care să furnizeze energie reciclabilă. Lupta pentru putere plasează Africa de Sud în poziția unică de a fi singura țară din lume în care Stânga se luptă împotriva energiei solare și eoliene.

Aceasta, deoarece tovarășii de la Sindicat se tem că vor pierde controlul asupra curentului electric dacă în joc intră energia solară.

ANC a încercat să facă față problemelor de energie construind două uriașe centrale pe cărbune. Dar acestea au devenit exagerat de costisitoare și se prăbușesc din cauza suprautilizării, a incompetenței personalului și a proastei planificări.

SCANDAL cu membri PSD! Dragnea, Olguta si Razvan Cuc, ASALTATI de protestatari! Jandarmii au intervenit

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI