Evenimentul Zilei > International > Socialismul a băgat Africa de Sud în beznă
Socialismul a băgat Africa de Sud în beznă

Socialismul a băgat Africa de Sud în beznă

Africa de Sud este o țară mare și foarte bogată. Ghinionul său și al locuitorilor săi este că a încăput pe mâna socialiștilor răposatului Mandela.

Un editorial al lui Daniel Greenfield pentru Front Page Magazine.

La aproape 150 de ani de la introducerea curentului electric în Africa de Sud, țara este în beznă. Penele de electricitate pot surveni în orice moment și atunci lumina, apa caldă, și chiar marile uzine se opresc.

Păstrarea alimentelor perisabile în frigider a devenit un pariu. Carnea  pe care o cumperi azi s-ar putea să nu mai poată fi comestibilă mâine, dacă pana se produce și durează destul pentru a distruge toate alimentele pe care le-ai gătit.

Cu căderile de curent care pot dura și câte 12 ore sud-africanii s-au obișnuit să mânânce la lumina lumânării și să-și încălzească apa cu metodele primitive. Cei care își permit se reped să cumpere generatoare. Dar cererea este atât de mare încât e nevoie și de o lună  pentru a achiziționa unul.

Nu e vorba doar de gospodării și de micile întreprinderi. Uzinele și minele se bat pentru a menține măcar nivelul minim de producție, în condițiile în care curentul electric se poate tăia pentru ziua întreagă.

Luminile de pe stradă folosesc aceeași rețea electrică, astfel că străzile devin adeseori un labirint cu mașini care claxonează disperate.

Africa de Sud este în pană de curent. Întreruperile de electricitate intenționate reprezintă un ultim effort pentru a evita o pană de electricitate la nivel național, care ar arunca țara într-o beznă mai adâncă și mai lungă.

În centrul catastrofei se află Eskom, compania de electricitate care aparține statului sud-african. Relicva socialistă a avut parte de numeroase scandaluri de-a lungul anilor, însă proasta sa funcționare a atins apogeul în regimul Congresului Național African. ANC a avut întotdeauna în Statele Unite o aură mistică datorită lui Mandela, însă este vinovat de alienarea completă a populației albe dar și a clase de mijloc de culoare.

Personalități cheie din ANC, inclusiv Nelson Mandela, au fost membre ai Partidului Comunist Sud-African. Sub regimul ANC, Eskom, cea mai mare companie publică a Africii de Sud, a fost victima unor jafuri masive. Acum câteva luni, o echipă de anchetă guvernamentală a încercat să dea de urma a 9,8 miliarde de dolari furați de la Eskom.

Și probabil acesta este doar vârful aisbergului.

În vederea alegerilor apropiate, întreruperile de curent sunt jenante politic pentru guvern, iar opoziția Alianța Democratică acuză ANC, aflat la putere, că a aruncat pe geam o sumă uriașă cu motorina, pentru a putea menține sistemul într-o oarecare stare de funcționare, până când au loc alegerile.

În prezent, Eskom este dominată de Sindicatul Metalurgiștilor, care are propria mișcare politică, Partidul Muncitoresc Socialist Revoluționar (SRWP), înființat în urma proiectului ANC de a sparge în bucăți Eskom. SRWP este o mișcare marxist-leninistă al cărei manifest cere abolirea proprietății private.

„Vom naționaliza pământul și îl vom pune sub controlul unui stat muncitoresc”, a declarat președintele său, tovarășul Irwin Jim, secretar general al Sindicatului Metalurgiștilor. „Sub guvernul socialist, nimeni nu va mai deține pământ, ceea ce va permite statului condus de muncitori să decidă asupra felului în care pământurile sunt alocate, cultivate și utilizate.”

Având în vedre succesul pe care Africa de Sud l-a obținut în utilizarea electricității sub controlul statului și al muncitorilor, încredințarea către SRWP a tuturor terenurilor va duce la foamete și la moartea a milioane de persoane.

Însă, atunci când nu cere o dictaturpă marxistă, SRWP combate privatizarea Eskom.

Aprovizionarea cu electricitate în Africa de Sud se află în mâinile marxiștilor care îi combat pe marxiștii mai moderați. SRWP nu își face griji dacă datoriile Eskom for falimenta Africa de Sud, sau dacă penele de curent lasă țara în beznă. ANC știe că dacă nu găsește mijloacele de a-și păstra puterea, va pierde clasa de mijloc.

SRWP-ul marxist se luptă pentru a păstra termocentralele pe cărbune falite ale Eskom, în vreme ce ANC a propus aducerea unor companii private care să furnizeze energie reciclabilă. Lupta pentru putere plasează Africa de Sud în poziția unică de a fi singura țară din lume în care Stânga se luptă împotriva energiei solare și eoliene.

Aceasta, deoarece tovarășii de la Sindicat se tem că vor pierde controlul asupra curentului electric dacă în joc intră energia solară.

ANC a încercat să facă față problemelor de energie construind două uriașe centrale pe cărbune. Dar acestea au devenit exagerat de costisitoare și se prăbușesc din cauza suprautilizării, a incompetenței personalului și a proastei planificări.

Inginerii și directorii de la Eskom au fost mai înainte tovarăși necalificați membri ai ANC, aduși pentru a da un exemplu al puterii Congresului African, dar care s-au dovedit incapabili să gestioneze un proiect de o asemenea anvergură.

Centralele care trebuie să asigure viitorul Africii de Sud au o fiabilitate de numai 40%.

Deși SRWP face apel la investiții masive în Eskom, nu mai sunt bani. Un împrumut de 5 miliarde de dolari nu a ajutat la nimic. Singura speranță care a mai rămas pentru compania falită ar fi un împrumut gigant din China.

În timp ce socialiștii dau vina unii pe alții, sunt și priviri care se întoc spre piața liberă.

Anul 2016 nu a fost doar unul care a declanșat revoluții politice în Statele Unite și Marea Britanie.

A fost și anul în care ANC a pierdut Johannesburg. Primarul Herman Mashaba, candidatul Alianței Democratice, este un întreprinzător de succes și fost președinte al Free Market Foundation. El s-a săturat până în gât de Eskom. Politicianul libertarian a anunțat că își va proteja orașul de tăierile de curent socialiste încheind un acord cu producătorii de electricitate independenți pe care Eskom îi detestă.

Victoria Alianței Democratice la Johannesburg a scos în evidență colapsul Congresului Național African deopotrivă în rândul albilor și al negrilor.

Americanii au tendința de a considera triumful lui Mandela drept o victorie împotriva rasismului. Dar apartheidul era deja pe cale să se prăbușească. Victoria ANC i-a adus pe foștii comuniști în fruntea țării.

Penele de curent, corupția, furtul și chiar crimele sunt rezultatul inevitabil al acestui dezastru.

Dacă Alianța Democratică câștigă de partea eu clasa de mijloc, Congresul Național African va fi nevoit să se bată pentru voturile claselor sărace cu mișcări mai radicale precum SRWP sau militanții pentru libertate economică ai lui Malema, punându-și în practică programul de naționalizări, de redisttribuire și de teroare socială.

Iar aceasta va transforma Africa de Sud într-un teatru de război sau într-un alt Zimbabwe.

Africa de Sud pierde miliarde din cauza penelor de electricitate iar fabricile, minele și afacerile se închid. Eskom a fost dintotdeauna o bombă cu ceas. A fost creată să producă electricitate ieftină. Serviciile publice aflate în proprietatea statului sunt o invenție socialistă. El sunt atât de populare încât senatorul Bernie Sanders a făcut o promisiune asemănătoare.

În anii 1970, programul viitoarei vedete Democrate, candidat la Casa Albă, era sinistru de asemănător cu cel al SRWP. „Industria petrolieră și întregul sector energetic ar trebui să se afle în proprietatea statului și folosite pentru binele public”, propunea el în 1973.

În 1976, el a cerut naționalizarea companiilor private de energie din statul Vermont, pretinzând că aceasta ar duce la prețuri mai mici iar guvernul ar putea folosi diferențele pentru protecție socială.

„Sunt pentru proprietatea statului asupra serviciilor publice, băncilor și industriilor importante”, declara într-un interviu cel care și-a declarat intenția de a candida pentru Casa Albă și în 2020.

Întreruperile de curent din Africa de Sud, gospodăriile forțate să revină la iluminatul cu gaz, la încălzitul cu lemne și la generatoarele cu motorină reprezintă o demonstrație grăitoare a ceea ce ar fi provocat în America venirea la putere a lui Bernie Sanders.

Socialismul din Africa de Sud înseamnă să nu poți depozita alimente în frigider. Înseamnă cina la lumina lumânării și să-ți cauți drumul către casă folosind lanterna telefonului mobil. Înseamnă că afacerea ta este riscă să fie închisă, de vreme ce nu există nici electricitate, nici clienți.

Asemenea Congresului Național African, socialismul promite totul pentru a-ți lua totul și a te lăsa în beznă.

Socialismul nu funcționează. După modelul termocentralelor sud-africane, nu este decât o chestiune de timp până când va intra în colaps.