Evenimentul Zilei > Actualitate > Şocanta descoperire a savanţilor sud-africani: Shakespeare scria sub influenţa drogurilor
Şocanta descoperire a savanţilor sud-africani: Shakespeare scria sub influenţa drogurilor

Şocanta descoperire a savanţilor sud-africani: Shakespeare scria sub influenţa drogurilor

Oamenii de ştiinţă din Africa de Sud spun că pipa care a fost dezgropată din grădina de la Stratford-upon-Avon a lui William Shakespeare conţine reziduuri de canabis. Este foarte posibil, aşadar, ca marele dramaturg să fi fost într-o stare psihică deosebită în momentul scrierii unora din genialele sale lucrări.

Potrivit The Indepedent, analizele au fost făcute la Pretoria, cu ajutorul unei tehnici sofisticate au fost studiate 24 de fragmente de pipă, canabisul fiind depistat în opt probe, patru dintre acestea provenind de pe proprietarea lui Shakespeare din Stratford-upon-Avon, localitatea de baştină a marelui dramaturg britanic. Francis Thackeray, de la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, spune că atât canabisul, cât şi frunzele de coca erau considerate variante de tutun în epoca lui Shakespeare.

În plus, sonetele lui Shakespeare sugerează faptul că acesta ar fi fost familiar cu efectele ambelor droguri. În Sonetul 76, el scrie despre "invenţia dintr-o buruiană vestită", care ar putea fi interpretată că Shakespeare ar fi dorit să folosească "iarbă" (sau canabis) în timp ce scria. În acelaşi sonet se pare că el ar fi preferat să nu fie asociat cu "compoziţiile ciudate" – care ar putea fi interpretat, cel puţin că potenţial, că se referea la "droguri ciudate".