ȘOC pe piața imobiliară timișoreană. Mitropolia Banatului a intrat în AFACERI cu rromii din clanul Cârpaci

ȘOC pe piața imobiliară timișoreană. Mitropolia Banatului a intrat în AFACERI cu rromii din clanul Cârpaci

La insistențele mitropolitului Banatului, ÎPS Ioan Selejan, reprezentanții BOR au intrat în afaceri cu Vladimir Cârpaci. De la cunoscutul baștan care umblă îmbrăcat exclusive în haine Armani și Versace, la volanul unul Hummer negru, Mitropolia Banatului a achiziționat partea de clădire deținută pe strada Mihai Eminescu nr 6 din Timișoara.

Informația a fost făcută publică de Opiniatimișoarei.ro. ÎPS Selejan a confirmat că a fost cumpărat parterul vilei, de la clanul de rromi Cârpaci. Etajul imobilului istoric aparține fostului secretar al Primăriei Timișoara, Florin Ciobănescu, care sdeși a fost hărțuit ani de zile la rând de către rromi, a refuzat să le vândă locuința sa.

”Noi am cumpărat de la el (Vladimir Cârpaci – n.r.), în spatele Mitropoliei, este acolo o casă din care avea el o bucată din ea și am luat-o. Este în paragină și fiind aproape de noi (de Mitropolie – n.r.) aveam nevoie de clădirea aceea să facem un centru cultural. Nu avem o sală unde să facem o conferința. Nu era toată a lor (a familiei Cârpaci – n.r.), numai parterul era al lor și restul are un alt proprietar. Cu ei ne-am înțeles, iar cu ajutorul lui Dumnezeu, acum suntem în tratative cu celălalt proprietar”, a declarat pentru Opiniatimisoarei.ro ÎPS Ioan Selejan.

Imobilul tranzacționat de Mitropolie e încadrat în zona de protecție a trei monumente istorice, într-o zonă cu statut de  ansamblu protejat. Construit în perioada 1930 – 1940, este una din puținele clădiri de factură modernistă din Timișoara, caracteristică perioadei interbelice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Coșmarul de lângă Primărie

16 ani de coșmar a trăit fostul secretar al Primăriei Timișoara Florin Ciobănescu, vecinul lui Vladimir (Pipi) Cârpaci. Baștanul mai întâi l-a bătut, apoi i-a tăiat curentul, apa și căldura cu ani în urmă, iar apoi l-a amenințat că dacă nu pleacă din imobil îi dă pur și simplu foc.

Așa cum a relatat EVZ, povestea lui Florin Ciobănescu e tipică pentru cei mai mulți timișoreni care au avut apartamente în centrul istoric și care s-au trezit, peste noapte, cu vecinii romi. În 1998 mama și mătușa lui Vladimir Cârpaci (Pipi) au cumpărat patru apartamente din ”Vila vapor” situată pe strada Mihai Eminescu nr 6. Un an mai târziu, Ciobănescu și-a cumpărat și el apartamentul în care locuise până atunci cu chirie de la primărie. După încă un an a avut loc prima ”ciocnire” cu rromii: aceștia l-au bătut.

Distrugerea „casei vapor” a fost planificată de Pipi Cârpaci și rudele sale

În 2001 Vladimir Cârpaci senior (Dulcea) a început distrugerea imobilului. În ciuda reclamaţiilor făcute de Ciobănescu, au intervenit la parter și subsol, astfel că în acest moment imobilul are structura de rezistență afectată grav. "Imobilul nu reprezintă siguranţă în exploatare, dar prezintă un real pericol pentru viaţa, sănătatea şi integritatea corporală a locatarilor. Este absolut necesară consolidarea structurii de rezistenţă", se arată în expertiza de la dosar semnată de inginerul Corneliul Bob, de la MLPAT.

Recent, rromii i-au dat în judecată cu preprezentanții primăriei Timișoara – secretar, architect șef și pe șeful Direcției de Urbanism acuzându-i de abuz în serviciu pe motiv că nu au aprobat emiterea unui certificate d eurbanism cu care să își legitimeze intervențiile ilegale făcute asupra clădirii.

Vladimir Cârpaci, 40 de ani, este un baștan cu antecedente penale, unul dintre cei mai bogați reprezentanți ai clanului ce-i poartă numele, cu 144 de proprietăți, în majoritate vile sau apartamente în centrul istoric. ( Fotografii: Adrian Pîclișan)