Șoc în România! Orașul care riscă să dispară de pe hartă. Semnalele sunt cu adevărat îngrijorătoare

Șoc în România! Orașul care riscă să dispară de pe hartă. Semnalele sunt cu adevărat îngrijorătoareSursă: Photo 150432180 © Владимир Сухачёв | Dreamstime.com

Teritoriile urbanizate generează, în România, 97% din producția economică a țării. Un Atlas al zonelor rurale marginalizate și al dezvoltării umane locale, menit să fie folosit drept un instrument de identificare a regiunilor sărace care necesită a fi dezvoltate, prevede un oraș românesc pentru care specialiștii au transmis semnale cu adevărat alarmante. 

Orașul Mizil din județul Prahova se numără printre principalele orașe din România care riscă să dispară de pe hartă. Acesta a suferit pierderi semnificative de teren. Potrivit datelor furnizate de Banca Mondială în cadrul proiectului amintit, realizat în colaborare cu Ministerul Muncii, în ultimii 17 ani de zile, orașul a pierdut circa 1.400 de hectare de teren.

Românii din Mizil trăiesc în condiții crâncene

Raportul realizat de Banca Mondială în colaborare cu Ministerul Muncii în anul 2016 evidențiază că orașul Mizil cuprinde zone marginalizate care influențează negativ evoluția acestuia, după cum urmează:

  • o zonă de tip mahala
  • o zonă de tip istoric (centrală) cu locuințe sociale
  • o zonă de tip istoric (centrală) cu clădiri ocupate abuziv

Specialiștii au mai arătat, de asemenea, că starea drumurilor din Mizil nu se ridică la standardele tehnice corespunzătoare de siguranță și trafic. În această situație se află aproape 50% dintre căile rutiere din orașul din județul Prahova. Majoritatea drumurilor din acest teritoriu sunt pietruite, balastate sau se prezintă sub forma unui amestec între balast și pietriș.

Ce alte nereguli au fost semnalate în orașul prahovean

Alte nereguli pe care le prezintă orașul Mizil, potrivit documentului citat, sunt următoarele:

  • Necorelarea proiectelor de reabilitare a drumurilor cu intervențiile la rețelele de apă, canalizare sau gaze;
  • Lipsa transportului în comun urban;
  • Lipsa zonelor de agrement;
  • Lipsa spațiilor de joaca;
  • Parte din drumurile și rețelele de utilități riscă să rămână nemodernizate sau nereabilitate din cauza posibilităților financiare reduse ale localității;
  • Suprasolicitarea infrastructurii de apă potabilă.

Cel mai dezvoltat oraș din România

În ceea ce privește orașul care s-a dezvoltat cel mai mult în ultimii 17 ani de zile, acesta este București. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică și citate de playtech.ro, Capitala a adăugat la teritoriul său o suprafață mai mare decât municipiul Oradea.

Unele municipii din țara noastră pot să se „extindă” sau să se „contracteze” sub influența dinamicii sociale, precum îmbătrânirea populației și contracția spațială, se arată într-un alt raport emis de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Ne puteți urmări și pe Google News