Medicii de familie ar putea ajunge în instanță. Ce nemulțumiri au

Medicii de familie ar putea ajunge în instanță. Ce nemulțumiri au Sursa foto: Nyul | Dreamstime.com

Medicii de familie nu mai au bani să plătească utilitățile și salariile angajaților din cabinete și ar putea da casele de asigurări în judecată, dacă nu își vor plăti restanțele.

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) cer caselor de asigurări să-și plătească urgent restanțele, dacă nu vor să ajungă în instanță. Vicepreședintele SNMF Gindrovel Dumitra a declarat că medicii de familie nu mai au bani să plătească utilitățile și salariile angajaților din cabinete și că trebuie găsite soluții.

Ce spune vicepreședintele SNMF

„Consecințele sunt reprezentate în primul rând de dificultățile în care își desfășoară activitatea cabinetele noastre (...). Avem dificultăți în a onora cheltuielile aferente funcționării, suntem într-o lună de iarnă, avem nevoie de încălzire, avem nevoie de energie electrică, de cumpărarea tipizatelor pe care le fomosim și așa mai departe. Plus, vorbim despre venitul medicului, deci medicii în acest moment se află într-o dificultate îngrozitoare, pentru că au niște obligații contractuale atât față de personalul angajat, cât și față de furnizorii de utilități, pe care trebuie să le onoreze”, a spus acesta.

El a mai spus că societatea primește banii cu întârziere și că este penalizat dacă nu plătește datoriile către stat. „Nu mai vorbesc de plățile care trebuie efectuate la final de lună și de trimestru către instituțiile statului, către ANAF. Ei bine, noi primim banii cu întârziere, însă în cazul în care noi nu plătim datoriile către stat, suntem penalizați. Este o dublă măsură”, mai explică medicul.

Ne puteți urmări și pe Google News
gindrovel dumitra

Medicii de familie ar putea ajunge în instanță. Ce nemulțumiri au. Sursa foto Facebook

Bani cu întârziere sau decontări parțiale

Societatea Națională de Medicina Familiei a anunțat că 10.000 de cabinete medicale din asistenţa medicală primară se află pentru a patra lună consecutiv în cursul anului în situaţia în care primesc banii cu întârziere sau prin decontări parţiale.

SNMF cere un sistem informatic funcțional

Organizaţia mai atrage atenţia asupra necesităţii unui sistem informatic funcţional, fără sincope, blocaje zilnice, care să nu pericliteze munca profesioniştilor din sistem şi să nu îngrădească accesul asiguraţilor la servicii medicale.

Din cauza nefuncţionării sistemului informatic pus la dispoziţia furnizorilor de servicii medicale de către CNAS, „asiguraţii nu îşi pot dovedi calitatea de asigurat şi nu pot beneficia de drepturile lor garantate prin lege”, mai arată Societatea Națională de Medicina Familiei, potrivit Hotnews.